Continuă Campania #Cumamnăscut, iar noi vă prezentăm alte istorii venite pe poșta electronică a redacției. Cât de dureros este să dai naștere unui copil fără suflare, mai ales, să știi că totul s-a întâmplat din vina medicilor, aflăm de la femeia care din pricina lucrătorilor medicali acum nu mai poate avea urmași. O mamă, căreia îi vom spune Elena, păstrând anonimatul, și-a spus povestea tulburătoare.

În zilele când trebuia să primească cele mai fericite vești privind evoluția sarcinii, s-au transformat treptat în momente de groază.

„În vara lui 2014 am aflat că sunt însărcinată cu primul nostru copil. Era o fericire maximă, întrucât eram proaspăt căsătoriți. Primele 10 săptămâni au decurs normal. Apoi a început toxicoza, foarte acută, iar eu timp de două săptămâni am slăbit cu 7 kg. Am chemat ambulanța și am fost internată la Centrul Mamei și Copilului. Acolo s-a început coșmarul”.

Elena ne-a spus despre lucrătorii medicali necompetenți:

„Am fost înțepată de minim 5 ori ca să mi se ia analiza de sânge și cu comentariul „Da ține mâna liberă fată hăi, vezi că nu-ți pot lua sânge! Cum o să naști tu dacă așa te simți?”. Am avut mâinele vinete din cauza că sora medicală a uitat cum se ia o analiză, doar nu plătisem încă nimic.
În fiecare zi mi se administra picurătoare, eram internată în primul salon de la intrarea în secție și masa asistenților era foarte departe, precizez ca stăteam singură.
Asistenta zice: „eu îți pun picuratoare, când se termină să mă strigi”.
Era pe finiș picuratoarea și încearcă să strigi că ele vorbeau despre cumătria cumetrei și ascultau Radio; nu aveau treabă să vină să mă verifice. La un moment dat am văzut că deja intra aer prin picuratoare și, fiind stresată, singura mi-am scos acul ca să nu fie mai grav.
Am răcit, era frig în salon, dormeam în pijama și cu câteva plapumi, aveam 14 săptămâni de sarcină și am cerut să mi se facă un scan întrucât simțeam că ceva nu e în regulă.
Ecografia mi-a făcut-o un medic rezident și atunci nu s-a văzut că aveam apă puțină, copilul nu avea bătăi la inimă normale.
Normal, m-au externat, potrivit lor, totul era bine.
La 20 de săptămâni am mers la ecografie, ca să îmi zică: copilul e mort de la 14 săptămâni și trebuie să îmi facă chiuretaj.
Medicul iarăși zicea: „să îți cauți alt medic, căci cu mine nu îți merge”.
Am băut pastile care să îmi provoace nașterea, după 10 ore am născut. Sora medicală îmi zice: vrei să-l iei acasă? Iaca uită-te la el, da nu cam ai ce lua”.
Au urmat luni de investigații.
”După jumătate de an s-a început o hemoragie, am chemat iarăși ambulanța de la Spitalul Mamei și Copilului, medicul îmi face iarăși ecografie și mă întreabă: „esti însărcinată? da nu ai mioma”.
Cu hemoragie acută m-a trimis acasă, iar sângele a început mai tare să propulseze,
ca mai apoi să ajung iarăși pe masa de operație cu încă un chiuretaj”.
Într-un final, a aflat cumplita veste, că nu mai poate avea copii.
„Am deja 3 ani de când umblu pe la spital, toate investigațiile doar la privat le-am făcut. Cu toate că am cheltuit mii de lei, peste tot aceeași atitudine.
În final, sunt diagnosticată cu infertilitate, lipsă de ovulație din cauza tratamentului greșit dat tot de medicii de la Mama și Copilul și cu sinechii intrauterine la doar 23 de ani”.
„Mai vrei sa te întorci în R.Moldova?
Asta m-a făcut să urăsc această țară și să încep totul de la zero cu investigații în Italia și România.
Asta e povestea mea.
Vreau doar să le transmit acelor lucrători medicali, că în viață, ceea ce semeni, culegi mai târziu”, a fost mesajul de dezamăgire a eroinei din cadrul acestei campanii.
Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut