Curtea Europeană a invitat Guvernul de la Chișinău să prezinte observații privind refuzul autorităților din țară să-l pedepsească pe agresorul unei mame a trei copii, pe măsura faptelor. Asociația Promo-LEX s-a oferit să o ajute pe reclamantă

Amendă simbolică de 500 lei pentru că și-a bătut soția până la pierderea cunoștinței

Liuda Iachimovschi – mamă a trei copii – a fost agresată de soțul acesteia în anul 2011, iar ca urmare a loviturilor primite, și-a pierdut cunoștința. Pentru aceasta, însă, soțul a primit doar o amendă simbolică de 500 lei.

Urmărită penal după ce a fost agresată de soț

Deși soția a fost internată în spital pentru 10 zile, după loviturile primite de la soț, organele de urmărire penală au inițiat un dosar penal împotriva acesteia, fiind învinuită că i-a cauzat leziuni medii soțului, riscând până la 5 ani de închisoare.

Curtea Europeană – ultima speranță pentru victima violenței în familie, reprezentată de Promo-LEX Deși reclamanta nu a fost de acord cu faptul că agresorul a scăpat cu o simplă amendă, cererea ei ca acesta să fie tras la răspundere penală a fost respinsă. La fel, nici procuratura nu a dat curs plângerilor ei în acest sens. Mai mult, autoritățile au refuzat să emită măsuri de protecție pentru ea și cei trei copii.

În atare situație, victima nu a beneficiat de protecție reală și efectivă din partea autorităților, iar agresorul a rămas, practic, nepedepsit. Dimpotrivă, reclamanta a fost transformată din victimă în agresor (!).

Prin urmare, avocații Promo-LEX au depus o cerere la Curtea Europeană, care a fost acceptată spre examinare. Așadar, înainte ca să examineze fondul cauzei, Curtea a invitat Guvernul să prezinte explicații cu privire la aceste încălcări ale drepturilor Liudei Iachimovschi. Guvernul are la dispoziție trei luni pentru ca să prezinte explicațiile pe acest caz.

Asociația Promo-LEX acordă asistență juridică gratuită victimelor violenței în familie, începând din 2009. De asemenea, începând cu iunie 2017, Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Asociația Împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”, implementează Mecanismul Interdisciplinar de asistență a victimelor violenței în bază de gen. Astfel, în cadrul Mecanismului dat, victimele violenței în bază de gen pot beneficia de sericii și asistență juridică, medicală, psihologică și plasament temporar gratuite. Mecanismul Interdisciplinar de asistență a victimelor violenței în bază de gen este implementat în cadrul Proiectului “Promovarea respectării drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenței în bază de gen”, implementat cu suportul Uniunii Europene.

Sursa: Promo-LEX

Distribuie articolul: