Ekaterina Ketrushka este un nume notoriu în industria serviciilor autohtone de înfrumuseţare. Este o artistă desăvârșită, care și-a găsit vocația, începând prin a face ceea ce-i place. Aproape în fiecare zi, la 6.00 se află deja la serviciu, iar misiunea sa o impune să pregătească machiajul prezentatorilor TV și a reporterilor în minute numărate pe degete. A absolvit cu succes cursurile de înfrumusețare ale lui Serghei Kliuchnikoff, iar acum predă la școala artistului ceea ce a învățat ea însăși. Ekaterina este și makeup artista care cunoaște fiecare trăsătură de pe chipul vedetelor autohtone, pentru că a colaborat cu ele în nenumărate proiecte. Este un om harnic, plin de energie și dependent de dragostea oamenilor apropiați. Te invităm să o cunoști și să afli ce spune!

Ekaterina Ketrushka este un nume notoriu în industria serviciilor autohtone de înfrumuseţare. Este o artistă desăvârșită, care și-a găsit vocația, începând prin a face ceea ce-i place. Aproape în fiecare zi, la 6.00 se află deja la serviciu, iar misiunea sa o impune să pregătească machiajul prezentatorilor TV și a reporterilor în minute numărate pe degete. A absolvit cu succes cursurile de înfrumusețare ale lui Serghei Kliuchnikoff, iar acum predă la școala artistului ceea ce a învățat ea însăși. Ekaterina este și makeup artista care cunoaște fiecare trăsătură de pe chipul vedetelor autohtone, pentru că a colaborat cu ele în nenumărate proiecte. Este un om harnic, plin de energie și dependent de dragostea oamenilor apropiați. Te invităm să o cunoști și să afli ce spune!

Ekaterina, când și în ce condiții ați înțeles că makeup-ul, adică frumusețea, este ceea ce trebuie să faceți în viață? De unde se trage această vocație?

Pot spune că totul a început prin clasa a 9-a. La ziua mea de naștere, am primit în dar o paletă de farduri care a și decis viitorul activităților mele. În paletă, erau culorile bej, gri și negru, de aceea, la un moment dat, am început să mă prezint la școală nu ca o simplă elevă și am atras imediat atenția asupra mea. Mai apoi, prietenele mă tot rugau să le machiez, așa că am ajuns makeup artistă fără ca să-mi dau seama. Atunci când am absolvit școala, am înțeles că niște cursuri de înfrumusețare nu mi-ar strica. M-am înscris la cursurile lui Serghei Kliuchnikoff și anume acolo mi s-a trezit un interes nespus pentru această meserie, chiar dacă ani la rând o abordam doar ca pe un hobby. Profesorului meu îi sunt recunoscătoare și acum, pentru că el pur și simplu m-a „îmbolnăvit” cu dragoste pentru această meserie. Am fost o elevă harnică și am urmat fiecare recomandare, până la finalizarea cursului. A fost important să fiu recunoscută și, credeți-mă, acest lucru nu este deloc ușor. An de an, mi-am completat portofoliul cu nume care se adresau la mine pentru o porție de frumusețe și am lucrat la diferite saloane de frumusețe.

Știți ce este cel mai important moment din profesia mea? Reacția pe care o are femeia, atunci când se privește în oglindă. Este cea mai importantă recompensă și reconfirmare a faptului că te afli la locul potrivit. Acum aproape 6 ani, în viața mea a apărut un post TV din țară. Au fost niște uși către o nouă lume: una intens colorată.

Încă de pe când urmam cursuri marca Serghei Kliuchnikoff, mi-a venit ideea să predau ceea ce studiam. Acest vis a devenit real peste ani și m-a ajutat să devin profesionistă. În acest an, scopul meu a fost realizat: ironia sorții m-a ajutat să devin profesor la o școală de makeup acolo unde am învățat eu însămi, acum 8 ani. Acum am un vis nou, dar nu vorbesc despre el deocamdată.

Ce trenduri în materie de makeup promovați în acest an? Care e cromatica favorită?

Cel mai important trend al fiecărui sezon este să poți să-ți accentuezi atuurile. Machiajul trebuie doar să-ți completeze ținuta și să corespundă nu doar coafurii și machiajului, dar și caracterului tău!

În ceea ce privește tendințele pentru primăvara-vara anului 2015, trebuie să încep cu pielea. Actual este nu doar stilul stilul sporty-chic, ci și în general stilul sport, împreună cu toate orientările sale estetice, de aceea e important să arăți, de parcă ai ieșit din sala de sport, acolo unde ți-ai stors toate puterile. Nu este rușinos, ci trendy. Anume de aici se trage efectul pielii umede și strălucitoare, în ținutele colecțiilor de primăvară-vară. O asemenea tendință vă dictează să renunțați la baza de machiaj mată, în favoarea unei baze care conferă pielii strălucire. Accentul trebuie să fie pus pe strălucire!

Nu contează dacă veți reuși sau nu să ajungeți la plajă în acest sezon. O nouă tendință beauty ne sugerează să arătăm așa, de parcă Soarele ne-ar fi rumenit obrajii. E simplu: în portfardul tău, în această vară, trebuie să se regăsească un produs must have: pudra bronzantă. Aplic-o cu încredere pe pomeți, în loc de fardul de obraz de culoare roz, având grijă ca nuanța să fie uniformizată. Nu este o tendință care necesită prea mult efort.

Naturalețea este un trend actual mereu în lumea modei. În acest sezon, putem defini acest trend în felul următor: machiajul lipsit de machiaj. Femeile trebuie să arate nu doar natural, ci să adie a copilărie. Cel mai important atribut al efectului este culoarea marmurei și fardul de obraz de culoare roz, abia vizibilă; un strat gros de sclipici și câteva mișcări cu ruzul de culoare roz, pe buze.

În primăvara-vara anului trecut, la modă era nuanța pală de lavandă în machierea ochilor. În acest an, este promovat măsliniul. Poate fi vorba de o nuanță mată, satin sau metalică; alegerea vă aparține. Important e ca pigmenții să fie aplicați într-un strat semi-transparent, altfel – machiajul va fi lipsit de prospețime și naturalețe. Trebuie să menționez și accentele aurii. Recomand nu doar fardurile strălucitoare, aurii, ci fardurile cu textură cremoasă și sclipiciul orbitor.

În ultimele câteva sezoane, se discută tot mai mult că în timpul toamnei sau iernii, rujul de culoare roșie trebuie să fie înlocuit de rujul de culoarea vinului, iar primăvara și vara – de cel de culoare morcovie. La ultimele prezentări de modă, modelele, însă, afișează anume buze vopsite cu roșu. Vă pot recomanda în acest sezon și rujul clasic, de culoare roșie, inclusiv cel de culoare vișinie, cireșie. Utilizați întregul spectru de nuanțe oferit de piață.

Sunteți makeup artistă angajată la un post TV din țară. În ce constă această muncă și cât de dificilă este?

Munca în cadrul televiziunii e ruptă, parcă, dintr-o altă lume. Te încarci mereu cu energie. Unde, în altă parte, aș fi la fel de trează începând cu ora 6.00 dimineața? Da, și stiliștii de la TV au un orar de muncă dificil. La șase dimineața, deja sunt la muncă. Într-o mână țin peria pentru farduri, iar în alta – cana cu cafea! Glumesc. Munca mea rezidă în a pregăti prezentatorii de emisie directă, adică a le aplica machiajul corespunzător. Trebuie să fac asta rapid și calitativ: acesta e cel mai important criteriu de selecție a stiliștilor pentru televiziuni. De cele mai multe ori, trebuie să realizezi machiajul în doar 5 minute, iar pe umerii tăi stă o responsabilitate imensă. Machiajul prezentatorilor și reporterilor angajați la un portal de știri nu trebuie să distragă atenția telespectatorului de la știrea însăși. Trebuie să arate foarte firesc pe sticlă și să nu sară în ochi. Obișnuindu-mă cu un asemenea dinamism la serviciu, este puțin probabil că mă voi putea întoarce la un regim de muncă liniștit. Nu doar m-am obișuit, ci și îmi place! Uneori, oboseala mi-o ia pe dinainte și încep să arăt capricii, dar imediat de cum mă gândesc că televiziunea ar putea dispărea din viața mea, totul dispare!

Cu cine, dintre vedetele autohtone, colaborați?

Am participat la o serie întreagă de proiecte alături de Olia Tira, Karizma, Tania Cerga, Olga Busuioc, Alex Calancea, Cătălin Josan, Cornelia Ștefăneț, Adriana Voloșenco, Diana Grigor, Natalia Marin și multe altele. Pe Natalia Barbu și Dara le-am pregătit de evoluția la Eurovision 2015, selecția națională. Am muncit cu mulți prezentatori de la diferite posturi TV din țară, dar și cu o serie de modele locale și străine. Pot spune, despre fiecare dintre aceste persoane, că sunt profesioniste în treaba pe care o fac.

Ce articole de cosmetică credeți că sunt obligatorii în portfardul unei femei?

Dacă abia începeți să abordați lumea makeup-ului, produsele de mai jos sunt de bază. S-ar părea că lista nu este prea mare, însă chiar și cea mai lipsită de experiență femeie își va putea realiza un machiaj natural, cu ajutorul acestor produse. Este o listă potrivită și pentru deplasări:

 • Rimel
 • Crema BB (Blemish Balm cream)/ fond de ten fluid
 • Soluție universală pentru obraji și buze
 • Eyeliner umed/creion pentru contur
 • Creion și gel pentru pleoape
 • Burete aplicator pentru aplicarea bazei pentru machiaj
 • Balsam de buze
 • Pensetă pentru sprâncene
 • Șervețele umede demachiante

Pentru femeile și mai trendy, lista se poate diversifica cu:

 • Foarfece pentru încovoierea sprâncenelor
 • Highlighter
 • Corector
 • Bază pentru machiaj
 • Bază lichidă pentru machiaj
 • Ruj de culoare intensă
 • Eyeliner pentru buze
 • Fard de obraz cremos sau pulbere
 • Eyeliner lichid pentru ochi (cu vârf sub formă de periuță)
 • O paletă de farduri
 • Periuță pentru gene și sprâncene
 • Spray hidratant
 • Perie pentru aplicarea bazei de machiaj
 • Perie cu două capete, pentru conturarea feței și aplicarea fardului de obraz
 • Pudră compactă
 • Bețișoare cu bumbac
 • Soluție demachiantă.

11103991_906645186060545_338885321_n

Ce secrete ascunde frumusețea tenului dumneavoastră?

Nu mi-am realizat nicio procedură complicată, deocamdată. Importantă este alegerea corectă a produselor de îngrijire și curățare a pielii, plus măștile de 1-2 ori pe săptămână. Ideal este și somnul suficient, de 8 ore, însă acest atu nu mă caracterizează. Dorm maxim câte 5-6 ore din 24. Nu uit nici de alegerea corectă a cosmeticii decorative.

Cine sunt mentorii care vă inspiră să realizați lucrări mărețe?

Pentru oamenii care creează, susținerea familiei este decisivă. Atunci când cei de acasă te iubesc, cred în tine, te susțin și sunt interesați de creațiile tale, ești gata să răstorni și munții, să cucerești noi și noi culmi. Din fericire, în viața mea un astfel de om a apărut acum doi ani. El mă face să cred în mine chiar și atunci când nu-mi reușește ceva. Îi sunt profund reunoscătoare pentru că îmi inspiră noi modele și proiecte și nu pot decât să-mi doresc ca acest lucru să continue întreaga viață.

În ceea ce privește mentoringul profesional, urmăresc și admir activitatea unor artiști precum Bobbi Brown,  Laura Mercier, Pat McGrath, Lisa Eldridge, Nicolas Degennes și alți oameni talentați.

Se apropie Balurile de Absolvire. Lăsați aici câteva sfaturi de ajutor pentru absolvente.

Absolventelor le recomand să urmărească atent noile tendințe și să rețină că Balul de Absolvire este o sărbătoare a tinereții. Le recomand să se adreseze după ajutor la un specialist care știe să combine corect machiajul cu ținuta. Dacă ați decis să vă machiați singure, vreau să vă amintesc că lucrurile geniale trebuie să fie simple. Nu vă încărcați ținuta cu coafuri și machiaje grele. Aveți un atu important: tinerețea. Subliniați-o. Nu e dificil să arătați bine!

Vă mulțumim!

Foto: Arhiva Personală, Fashion Guide, Sergiu Bîrca, rybaleov.com, Vitalie Melnic

Distribuie articolul: