Concursul-expoziție „MăiestrIA” și-a desemnat câștigătoarele. Impresionant, însă locul I a fost ocupat de cămașa bărbătească creată de Parascovia Vol-Lepădatu, fiind unica de acest fel în concurs.

Au fost alese cele mai iscusite meșterițe în brodatul IEI. Unde va avea loc expoziția

„La inaugurarea expoziției am avut exact aceeași idee ca și Varvara Buzilă: fiecare cămașă tradițională e un cosmos – Atâta exactitate și acuratețe încât nu-și vine să crezi că e făcută manual. Dincolo de acuratețe există, în fiecare ie, mult suflet. E ceea ce ne identifică drept națiune, popor. Iile sunt veșnice pentru că nimeni nu ni le-a impus, este ancora acre ne ține legați de pământ și între generații. Vreau să vină și alte ediții, vreau să vadă această expoziție mai mulți. Aș fi pus tuturor notele cele mai mari, în calitate de jurat. Rămân la ideea că toate sunteți extraordinare”, a declarat la ceremonia de premiere jurnalistul Vasile Botnaru, director Radio „Europa Liberă” la Chișinău.

Vedeți lucrările care au intrat în competiție, purtate de creatoarele acestora

Locul III a fost luat de Oxana Li – premiu bănesc în sumă de 2000 lei și un kit la alegere de la Perpetual Icons

Oxana Li

Locul II îi aparține Olesei Enachi – premiu bănesc în sumă de 3000 lei și un kit la alegere de la Perpetual Icons

Olesea enachi

Locul I i-a revenit Parascoviei Vol-Lepădatu pentru o cămașă bărbătească – premiu bănesc oferit de salonul molDeco și Asociația Klumea în sumă de 4000 lei și un kit la alegere de la Perpetual Icons

„Când am început să cos această cămașă a venit ca o nevoie – eu având deja multe cămăși, iar soțul meu niciuna. Era mai cu seamă o carte de vizită a tradițiilor pentru el. Pe mine m-a surprins faptul că soțul meu atât de mult a priceput, a învățat de la mine și din ceea ce a studiat despre portul tradițional, încât îl poartă la diverse evenimente și încearcă să îi convingă și pe alții să aleagă autenticul”, a declarat la primirea diplomei Parascovia Vol.

Parascovia Vol-Lepădatu

Următoarele locuri, de la 4 încolo, sunt ocupate de Cristina Catan, Nadia Mânzu, Ecaterina Nastasiu și tot așa. Puteți vedea în cadrul salonului MolDeco lista lucrărilor și punctajul oferit fiecăreia de fiecare membru al juriului. Cristina Catan, cea care a obținut locul IV, a luat și un premiu special de la Compania AVON. Același sponsor a mai oferit alte 5 premii speciale.

Premiul pentru Simpatia Publicului – 31 de voturi – Nadia Mânzu – premiu bănesc în sumă de 1000 lei și un kit oferit de Broderie Art

Nadia Mânzu

Fiecare participantă a primit câte o ilustrată cu autograful lui Vasile Botnaru, de la partenerii MăiestrIA – AVON, care fiind o companie pentru femei, continuă să susțină femeia în toate domeniile în care-și propune să se manifeste. Compania Broderie Art, producător de seturi de broderie manuală, a oferit pentru Simpatia publicului un set de brodat ie „Pomul vieții” cu ornament după o ie din colecția Muzeului de Etnografie din Chișinău, și două premii de fidelitate: un set de brodat ie, cu ornamente din albumul Elizei Brătianu și un set de brodat ie după albumul Elenei Cornescu.

Amintim că partenerul general al proiectului, compania Perpetual Icons din România, oferă câștigătoarelor primelor 3 locuri un kit cu modelul preferat de ie, pe care îl pot alege pe www.perpetualicons.com

Vedeți în Video-ul de mai jos ceremonia de premiere a meșterițelor participante în cadrul concursului-expoziție „MăiestrIA”

Distribuie articolul: