Asta după ce, la 24 mai 2012, Curtea de Apel Chişinău a luat o decizie prin care le permite persoanelor transsexuale să-și schimbe actele de identitate – şi anume, certificatul de naştere – în conformitate cu sexul dorit (femeie sau bărbat). Acum, schimbarea de gen în acte este posibilă pe baza diagnosticului „transsexualism (nuclear)”, eliberat după o examinare psihiatrică profundă, fără necesitatea prezenței unor intervenţii chirurgicale. Această modificare a fost posibilă datorită implicării a două persoane transsexuale curajoase, care au fost reclamanţi în litigiu. Interesele reclamanţilor au fost reprezentate de avocata Doina Ioana Străisteanu.

Astfel, Oficiul Stării Civile, instituţia responsabilă de procedura de schimbare a actelor de identitate, nu va avea de acum înainte niciun temei pentru a refuza o cerere de schimbare sexului în certificatul de naștere și, respectiv, în alte acte de identitate.

Argumentul părții reclamante în timpul şedinţei la Curtea de Apel a fost următorul: „Operația chirurgicală este un pas opțional în reorientarea gender, după cum confirmă și Ministerul Sănătății. Este o procedură costisitoare, cu o durata lungă de reabilitare și nu toate tipurile de operații chirurgicale sunt accesibile pe teritoriul Republicii Moldova”. Acesta a fost argumentul-cheie care a permis schimbarea sexului în documentele de identitate, fără obligaţia de a avea anumite intervenţii chirurgicale de schimbare a sexului.

Transsexualitatea se caracterizează printr-o identificare puternică și persistentă cu celălalt gen decât cel biologic. Persoanele în cauză simt că sunt victime ale unui accident biologic și sunt închise într-un corp care nu se potrivește identității lor de gen. Cei care manifestă această afecțiune poartă denumirea de transsexuali. Deseori, transsexualitatea se confundă cu homosexualitatea, care este un fenomen total diferit. 

Distribuie articolul: