Obligativitatea hijabului e tot mai des pusă în discuție în societatea musulmană. Mai mult: iranienii au lansat pe rețelele sociale o campanie prin care soții își arată sprijinul pentru soțiile lor, afișându-se și ei cu hijaburi.

Campania virtuală din Iran e înțeleasă drept o mișcare de protest pe care bărbații o manifestă în raport cu canoanele, inclusiv vestimentare, care le sunt impuse femeilor.

1

O cirscumstanță care agravează nemulțumirea este faptul că poliția iraniană aplică amenzi femeilor pe care le surprind în public fără hijaburi, amenințându-le cu închisoarea. Altă circumstanță este și faptul că în Iran pot fi văzute pancarte prin care femeile care renunță la hijab sunt catalogate ca și fiind „necinstite”.

2

Și dacă mai întâi mișcarea de protest a început cu diverse gesturi ale femeilor (primul a fost cel al jurnalistei newyorkeze Masih Alinejad), li s-au alăturat mai apoi și bărbații, care au început să pozeze în timp ce poartă hijaburi. Pe rețelele sociale, fotografiile din campanie pot fi găsite după hashtagul #meninhijab.

3

Foto: Instagram

Distribuie articolul: