După ce au fost aspru criticați pentru numărul mic de femei din precedentele două guverne, politicienii au decis să mărească numărul reprezentantelor sexului frumos în viitorul executiv. Astfel, acum nu avem una, nici două, ci tocmai cinci femei în Guvernul proaspăt învestit. Noul Guvern are cinci femei care pot pretinde la titlul de ministre: Maia Sandu – ministru al Educației, Valentina Buliga – ministru al Protecției Sociale și Familiei și nou-venitele Monica Babuc – ministru al Culturii, Natalia Gherman – Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Tatiana Potîng – vicepremier pentru probleme sociale. Primele două și-au păstrat funcțiile pe care le dețineu în precedentul Guvern Filat II, celelalte trei doamne au avansat în funcție sau sunt proaspăt venite în executiv.

Monica Babuc este preşedinta Organizaţiei municipale de Femei a PDM. Anterior, ea a fost consilier al fostului preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, dar și consilier al fostului vicepreședinte al Legislativului, Iurie Roșca. În acest sens, Monica Babuc a fost și membru al PPCD şi a deţinut funcţia de preşedinte al Societăţii Doamnelor Creştin Democrate. De asemenea, ea a fost şef al Serviciului informare a Parlamentului.

 

Natalia Gherman este viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, din anul 2009. Înainte de a deţine această funcţie, a fost ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei, Regatul Norvegiei şi Republica Finlanda, cu reşedința la Stockholm, precum şi ambasador în Austria.

 

Funcția de vicepremier pentru probleme sociale în Guvernul Leancă îi revine viceministrului Educației Tatiana Potîng. Anterior, Potîng a fost lector-superior la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Este autoare şi coautoare a circa 20 de publicaţii ştiinţifice în reviste de specialitate şi volume colective. Tatiana Potîng este căsătorită și are doi copii.

 

Amintim că noul Guvern investit, în frunte cu Prim-ministrul Iurie Leancă a fost votat în Parlament în seara acestei zile cu 58 de voturi Pentru. Componența nominală integrală a Guvernului o vedeți aici.

Distribuie articolul: