Acum, pe Victoria Basiul o găseşti fie în sala de dans, fie la concursuri peste hotare. De 6 ani încoace, ea pregăteşte campioni mondiali la dans modern. Totuși, vocația profesorală și-a descoperit-o la… casa de cultură din Cocieri.

Campionatul din luna mai

Paşii de dans puşi la punct, coreografie originală şi vestimentaţie la 4 ace — aceasta este miza cea mare a Victoriei Basiul şi a elevilor ei în fiecare an, în pragul Campionatul Mondial de dans din luna mai.

Prima generaţie de medalişti „crescuţi” de profesoara Victoria Basiul a fost cea din 2005. în acel an, discipolii ei au luat locul doi la Campionatul Mondial din Ungaria.

„De atunci şi până acum medaliile s-au adunat şi s-au tot adunat”, spune cu mîndrie Victoria. Acum, antrenoarea îşi pregăteşte discipolii pentru campionatul din acest an din Italia.

Şi totuşi, cum a început

Victoria Basiul a început să danseze la 5 ani, când mama ei a înscris-o la un club de dansuri populare: „Pe atunci, locuiam în Ucraina, pentru că tatăl meu era militar”. Decizia de a face dansuri au luat-o parinţii Victoriei, care îşi doreau ca fiica lor să aibă o ocupţie extraşcolară.

Peste câţiva ani familia Basiul s-a mutat la Chişinău, unde Victoria a început să danseze la ansamblul Codreanca. „Am dansat 6 ani în Codreanca, dar din păcate nu am mers la competiţii internaţionale, pentru că nu-mi permiteam financiar.”

în opinia Victoriei, ea nu a avut o carieră stralucită de dansatoare, în schimb a înţeles foarte devreme „cât de plăcut e să fii profesorul unui campion şi ce mândrie simţi când copiii tăi participă şi sunt primii la competiţii internaţionale”. Din clasa a 11, Victoria nu mai evoluează ca dansatoare, în schimb este profesoară de dans modern.

Motivația și-a găsit-o în Cocieri

„Când aveam 16 ani, am fost invitată la Cocieri, în satul de baştină al părinţilor mei, să fac un vals pentru absolvenţi. Am acceptat, iar în scurt timp am început să fac ore de dans în casa de cultură din Cocieri. Erau peste 200 de săteni, făceam ore aproape cu tot satul”, îşi aminteşte cu zâmbet Victoria.

Naveta Chişinău – Cocieri a durat 3 ani. „Veneam vineri seara, sâmbăta şi duminica făceam ore de dans, iar duminica seara mă întorceam la Chişinau”, povestește ea.

Apoi, Victoria a continuat să facă coregrafie la Academia de Arte de la Chişinău şi la Academia de sport, dans sportiv şi modern de la Lvov (Ucraina).

Deşi mama ei o îndemna să-şi aleagă o meserie mai realistă şi mai profitabilă, Victoria deja ştia că vrea să antreneze şi să pregatească campioni. în timpul facultăţii a format un colectiv la Şcoala de arte din Cricova şi avea ore de dans la liceul Ion Creangă din Chişinău.  

„Un dansator bun trebuie să gândească…”

De la primele lecţii de dans de la Cocieri s-au scurs 13 ani, timp în care Victoria Basiul a reuşit să pregătească campioni mondiali, să devină Preşedinta Federaţiei Dansului Modern şi de Estradă şi să arbitreze competiţii internaţionale. „Din 2005 sunt arbitru internaţional şi arbitrez competiţiile din Ungaria, Spania, Croaţia, ţările Baltice, Ucraina şi Rusia.”

Victoria este de părere că dansurile sunt o adevărată şcoală a vieţii, iar competiţia îi face pe copii mai puternici și mai maturi. „Ei vin la antrenamente la 3 după-amiază şi pleacă acasă la 8 seara. Adesea, se întâmplă că imediat ce se întorc de la competiţii internaționale, merg direct la examene.”

în opinia coregrafei, paşii de dans înseamnă întâi de toate inteligenţă şi abia apoi exerciţiu fizic: „un dansator bun trebuie să gândească, să-şi pună creierul în funcţie, să înţeleagă de ce trebuie să faci mişcarea asta şi nu alta, şi abia apoi să lucreze cu muşchii”, descrie ea.

Ce spun discipolii?

Natalia Sidorenco, de 19 ani şi Emilia Buza, de 16 ani, exersează zilnic împreună cu colegii lor sub îndrumarea Victoriei Basiul. Fetele se pregătesc de mondiale, iar în pauza dintre repetiţii îmi povestesc cum e doamna Victoria la lecţii.

Natalia Sidorenco este eleva Victoriei din 2006, perioadă în care a devenit medalistă mondială – „și asta, graţie efortului, răbdarii şi sfaturilor pe care le oferă doamna Victoria”, recunoaşte Natalia.

Şi Emilia Buza face de 7 ani dans profesionist. Ba mai mult, a început recent să fie ea însăşi profesoară pentru câțiva copii mici. Ea spune că doamna Victoria este foarte exigentă, mai ales când se apropie vreun concurs important.

La întrebarea cum trebuie să fie un instructor, Victoria Basiul răspunde simplu: „Orice antrenor trebuie să-şi iubească copiii, pentru că altfel nu se poate. Ei vin la dansuri de mici, iar noi ajungem să petrecem câte 5, 6 ore pe zi împreună şi devenim cu toţii o mare familie. Chiar și după ce cresc, se căsătoresc și își fac familiile lor, pentru mine rămân tot copiii mei.”

Distribuie articolul: