N-a împlinit încă 20 de ani și se mai consideră un tânăr naiv și plin de haz, dar cu toate acestea, magicianul unghenean, Mihail Kovali, reușește să-și lase publicul cu gura căscată ori de câte ori transformă apa în Cola ori introduce bancnote în interiorul ouălor de găină. Pe lângă studii, se dedică inventării de noi trucuri, pe care le execută într-un asemenea mod, încât îi lasă fără dezlegare chiar și pe cei mai notorii iluzioniști din câți a cunoscut. După ce a participat la ambele ediții„Moldova are Talent”, Mihail intenționează să realizeze o serie de proiecte personale. Magia nu l-a făcut bogat, ba din contra: Mihail evoluează de dragul scopurilor caritabile, iar spre sfârșitul acestei săptămâni, intenționează să execute un truc cu monumentul domnitorului, din centrul capitalei!

„Magia a apărut în viața mea încă din copilărie, atunci când admiram trucurile magicienilor doar pe ecranul televizorului. Încă de pe atunci am meditat asupra unei cariere de iluzionist, dar nu m-am gândit niciodată că aș putea deveni unul. Undeva în suflet, îmi este dragă mai mult psihologia decât științele exacte, cu toate că magia este o artă care folosește ambele direcții!

Scopul principal al magiei este să uimească! Altfel vorbind, magia urmărește să-l impună pe spectator să ghicească, pentru câteva clipe, ceva ce este imposibil de înțeles, dar e demn de toată admirația. Viețile noastre sunt pline de monotonie, rutină și aceleași obiceiuri, de aceea am decis să practic arta iluzionismului, ca să umplu cu diversitate viețile oamenilor din preajma mea, ca să le arăt lucruri neobișnuite, uimitoare.

foto: Arhiva Personală

foto: IL FOTOGRAFO

Cum este Mihail Kovali în viața reală, în fiecare zi? Un tânăr absolut neserios, foarte leneș și naiv, care consideră că cele mai importante detalii dintr-o viață sunt umorul și glumele (zâmbește). Sigur că sunt foarte meticulos în ceea ce privește munca mea, în rest, dați muzica mai tare!

Nici mama, dar nici alți oameni apropiați mie nu pot să înțeleagă de unde am luat această pasiune pentru scamatorii, pentru că în arborele genealogic al familiei noastre nu au existat artiști și nici scamatori.

Identitatea mea se deosebește prin faptul că muncesc mult ca să acord o atenție deosebită artistismului și expresiei. De foarte multe ori observ iluzioniști care ies pe scenă doar pentru a rosti un text învățat, iar drept rezultat, oferă un spectacol plicticos și neinteresant. Sunt împotriva acestor practici, pentru că spectatorului trebuie să-i dedici cât mai multă atenție!

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Mă străduiesc să inventez de unul singur majoritatea trucurilor mele, dar sigur că există și iluzioniști care mă susțin. Primul artist de la care am studiat elementele de bază ale iluzionismului este americanul Jay Sankey. Vlogurile sale și seminarele online mi-au oferit un puternic imbold spre arta manipulării. În trecut, am comunicat cu foarte mulți iluzioniști, însă, vorba  filmului: prietenie, între iluzioniști, nu există; predomină concurența. Totuși, am reușit să mă conving de faptul că prietenia este posibilă între artiștii care abordează același gen al artei, ca al meu. Am comunicat cu iluzionistul Vitalii Bivol, alias  Charles XIII Valois, care îmi oferă foarte multe idei de realizare a trucurilor scenice. El este și cel mai apropiat prieten al meu, fapt pentru care îi mulțumesc enorm. Actualmente, comunic cu un iluzionist mai puțin cunoscut, dar care posedă un bagaj întreg de experiență și idei semnate. Mă refer la magicianul și mentalistul Daniil Gladkii, din Krasnodar.

foto: Arhiva Personală

foto: IL FOTOGRAFO

Mulți colegi de-ai mei, din Republica Moldova, recunosc că le vine greu să muncească cu oamenii noștri, pentru că nu reușesc să obțină pragul suficient de emoție și uimire, întrucât poporul moldovenesc este, deseori, închis în sine. Tind să nu fiu de acord cu colegii mei. Nu m-am ciocnit aproape niciodată de situația în care să las spectatorul rece cu trucurile mele. Văd mereu guri deschise, ochi ca cepele, șoc și uimire. Ating acest rezultat prin investirea de timp în fiecare truc. Recunosc: spectatorul din Republica Moldova se lasă uimit cu greu, de aceea, sunt nevoit să muncesc asupra unor trucuri absolut neordinare!

De fiecare dată când evoluez în fața publicului autohton, îmi dau seama că oamenii noștri  încă nu și-au pierdut credința în miracole. Îmi place foarte mult când spectatorii insistă să nu le dezvălui secretele trucurilor, pentru ca ei să poată savura efectul magiei. Sigur că există și oameni care vor să ajungă la momentul adevărului, dar ei nu reușesc, spre marea mea fericire. (Râde)

foto: Vitalie Melnic

foto: Vitalie Melnic

Sunt întrebat deseori dacă magia mă ajută și în viața reală, iar răspunsul meu este DA. Sigur că mă ajută și chiar foarte des. De exemplu, la examene (zâmbește). Despre cum pot face cunoștință cu o domnișoară, nici nu mai povestesc!

Trebuie să mărturisesc că am zeci de trucuri de magie pe care niciun scamator nu le poate explica. De exemplu: apariția unui leu într-un ou de găină, transformarea apei în Cola, ghicirea numelui primei iubiri a unui spectator etc. Într-un timp, eram preocupat de subiectul „cum poți amăgi un magician”, de aceea am experiență în asta! (zâmbește din nou).

Dacă voi reuși să mă dezvolt acasă, voi rămâne în Republica Moldova. Oricum ar fi, este patria mea. M-am obișnuit cu ea. Aici se află cei mai apropiați oameni din viața mea.

În această săptămână, mă pregătesc să realizez un truc folosind monumentul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt din Chișinău, însă, deocamdată, sunt oprit doar de condițiile meteo și anume ploile și vântul din cauza cărora nu pot începe filmările. Meteorologii ne promit vreme caldă spre joi, de aceea sper să reușesc!”, ne-a mărturisit tânărul magician.

Distribuie articolul: