Magdalena Adebayo a crescut într-o familie renumită de romi lăutari unde tradiţiile se respectau cu stricteţe. Cu toate acestea, părinţii ei au insistat ca copiii lor să fie şcoliţi. „În clasele primare nu mi-a fost uşor. Copiii din clasă deseori mă luau în derâdere pentru că eram romă. Am schimbat câteva instituţii până când să ajung la o şcoală unde am avut toată susţinerea din partea profesoarei. Anume acea doamnă m-a inspirat şi mi-a semănat dragostea faţă de învățătură. Astfel, după absolvirea şcolii visul meu de a fi pedagog a devenit realitate”.

Magdalena a absolvit cu brio Facultatea de limbi străine la Universitatea de Stat din Moldova și a devenit profesoară de limbă engleză în cadrul unei organizaţii internaţionale. Aici ea l-a cunoscut pe viitorul său soţ. La început, părinţii Magdalenei erau categoric împotrivă ca fiica lor să se căsătorească cu un bărbat de origine afro-americană.

„Când mergeam pe stradă cu Johnson, oamenii ne priveau foarte straniu şi uneori chiar ne spuneau lucruri oribile atât despre mine cât şi despre soţul meu. Părinţii încercau să mă convingă că o femeie romă nu poate să se căsătorească cu un bărbat de origine afro-americană, iar căsătoria mea nu va fi acceptată şi comunitatea nu va înţelege alegerea mea”, a povestit Magdalena.

Chiar dacă toţi erau împotrivă, ei au decis să se căsătorească. Au avut nevoie de mult curaj ca să se ducă la părinţi şi să-i anunţe ziua nunţii. Iar părinţii într-un final i-au binecuvântat. Magdalena mereu şi-a dorit să lucreze cu copiii, să-i înveţe să se accepte aşa cum sunt și să fie toleranţi față de cei din jur.

Magdalena Adebayo 1

Acum este directoarea unei instituţii preşcolare internaţionale din Chişinău, ceea ce îi permite să-și atingă acest scop zi de zi.

„Prin dragoste devenim mai buni. Aş vrea să transmit un mesaj tuturor. Faceţi ceea ce credeţi că trebuie să faceţi pentru binele vostru şi al societăţii. Acceptaţi oamenii, iubiţi viaţa, fiţi aproape de familiile şi de prietenii voştri”, a spus Magdalena Adebayo.

Acest articol este parte din campania „Zoralé jiuvlia” („femei puternice” în limba romani) care promovează istoriile de succes ale femeilor și fetelor rome. Articolul este realizat de jurnalista Elena Sîrbu în colaborare cu UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor).