Maestrul Nicolae Botgros și-a sărbătorit, ieri, cea de-a 62-a aniversare și i-a avut aproape, în această zi, pe cei mai aleși prieteni și apropiați. Nici fanii virtuali ai artistului, violonistului și dirijorului de muzică populară n-au fost mai puțin activi. Aceștia au realizat colaje foto și i-au adresat maestrului urări de sănătate, bucurii și ani mulți de activitate în continuare. 

Cel care a postat pe internet fotografii live de la ziua de naștere a lui Nicolae Botgros a fost chiar finul de cununie al fiului său – Ion Paladi. Din fotografii, observăm că petrecerea a avut loc la un restaurant din apropierea capitalei. 

Haideți să spunem cele mai frumoase cuvinte pe care le merită, celui mai mare dirijor pe care îl are neamul românesc. La mulți ani, maestre Nicolae Botgros! Pentru mine, sunteți ca un tată. Să vă dea Domnul multă sănătate și putere de a scrie în continuare istorie în cântecul popular românesc”, scria Ion Paladi, ieri.

Colegi instrumentiști, prieteni apropiați și rude – toți au sosit ieri la sărbătoarea lăutarului, pentru a celebra împreună cu omagiatul. 

Amintim că prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. În 1973, maestrul a devenit violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii, apoi la „Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

Cei mai de seamă artiști ai muzicii populare au cântat cel puțin o dată cu Orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Botgros, printre care se pot enumera: Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea și mulți alții. 

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii de Stat din Moldova, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul si violonistul Mircea Otel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Considerat un magician al viorii, maestrul Nicolae Botgros a fost numit in 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”.

Foto: Facebook