Până când Ladylike Woman face anunțul despre unde, când și ce pregătiește pentru a sărbători 1 an de campanie Meatless Friday în Moldova, v-a pregătit câteva interviuri. Astăzi, cu Luminița Suveică – femeia care știe cu ce se „mănâncă” nutriția și care sper să vă determine să duceți un stil de viață mai sănătos. Pentru că realizăm acest interviu mai ales în contextul împlinirii unui an de campanie Meatless Friday (Vinerea fără carne) în Republica Moldova, aș vrea să vorbim pentru început despre consumul de carne la noi în țară.

Ladylike: La moldoveni există concepția potrivit căreia cantitatea de carne consumată depinde de statutul social. În acest context, dvs ce credeți – este binevenită să existe în Moldova o campanie de educare alimentară cum este campania Meatless Friday (Vinerea fără carne)?

Luminița Suveică: Într-adevăr există astfel de concepție, însă observăm și schimbări de gândire în rândul noilor generații. Putem vedea tot mai multă promovare a alimentației sănătoase și a modului sănătos de viață. Este binevenit un echilibru în alimentația sănătoasă și să nu plecăm dintr-o extremă în alta. Consumul de carne este benefic să fie inclus în meniu de 2-3 ori pe săptămână și nu zilnic sau și mai des. Astfel, această campanie își are locul în promovarea alimentației sănătoase.


logo meatlessLadylike: Sunt multe surse care scriu despre riscurile consumului excesiv de carne. Dvs care îl găsiți ca cel mai de luat în considerare?

Luminita SuveicaLuminița Suveică: Carnea are un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi colesterol. Conţinutul de colesterol din carne variază între 45-80 miligrame la 100 de grame. Consumată sub formă de mezeluri, carnea poate să crească riscul de obezitate şi boli de inimă. Excesul de carne roşie creşte riscul de cancer. Un consum optim înseamnă 500 grame pe săptămână. Cercetările ştiinţifice arată că marii consumatori de carne roşie (de 10-15 ori peste cantitatea recomandată) au un risc dublu de apariţie a cancerului la colon.

Carnea în exces determină virarea mediului intern înspre un pH acid, adică acela care favorizează inflamaţia şi declanşarea majorităţii bolilor. În plus, în urma degradării cărnii, deci a proteinelor şi aminoacizilor conţinuţi, rezultă mult amoniac, toxic pentru organism, în special pentru sistemul nervos. Corpul face un efort uriaş prin ficat şi rinichi, pentru a detoxifia acest amoniac.

Totodata, consumul excesiv de carne generează şi acumularea de alţi produşi metabolici, cum ar fi homocisteina. Excesul de homocisteină determină agregare plachetară şi modifică nivelele factorilor coagulării, favorizând coagularea, promovând ateroscleroza prin lezarea endoteliului vascular.


Ladylike: Tot mai multe persoane decid în Republica Moldova să renunțe total la consumul de carne? Ce părere aveți despre asta? De ce există acest fenomen? Și ce recomandări aveți pentru cei care vor să se facă vegetarieni?

Luminița Suveică: O alimentaţie săracă în proteine animale afectează celulele nervoase, provoacă tulburări hormonale, anemie, întârzie creşterea copiilor, digestia este greoaie, rănile se cicatrizează greu. Carenţa în proteine provoacă uscarea excesivă a pielii, căderea părului şi fragilizarea unghiilor. Trebuie să existe un echilibru constant, să nu ne transformăm din vegetarieni în carnivori si invers.  Atâta vreme cât se urmăreşte asigurarea unei alimentaţii echilibrate şi variate, carnea face parte din alimentele necesare unei bune sănătăţi. Vom alege prioritar peşte, pui, curcan, vită şi, rar, carne de porc. Ce ține de vegetarieni ar fi bine să-și evalueze periodic starea sănătății la medic și, la necesitate, șă apeleze la vitamine și suplimente.


Ladylike: Acum aș dori să vă întreb câte ceva despre alimentația publică. Moldovenii tot mai mult optează să ia masa în oraș. Prin prisma funcției pe care o dețineți dvs, dar și în calitate de nutriționist, ce recomandări aveți pentru cei care obișnuiesc să ia masă prin localuri?

Luminița Suveică: Eu sunt adepta de a mânca acasă – este mai sigur din toate punctele de vedere, de la procurarea produselor și până la procesul de pregătire. Plus la toate este o tradiție frumoasă de a aduna toți membrii familiei la o masă, unde pe lângă alimentație, are loc și un proces frumos de comunicare, atât de necesar pentru noi toți. Atunci uităm de stres, rutină și problemele de zi cu zi.


IMG_4432-1Ladylike: Și nu pot să nu vă abordez ca și femeie, pentru că de fiecare dată când vă întâlnesc, reușesc să vă surprind mereu zâmbitoare și aranjată la patru ace. Presupun că este rezultatul unei combinații dintre modul cum arătați și modul cum sunteți ca și om. Aș vrea să ne dezvăluiți câteva trucuri de frumusețe pe care le aveți, dar mai ales cum aveți grijă de sănătatea dvs spirituală.

Luminița Suveică: Am mai multe reguli dupa care mă ghidez. Dar cea mai importantă este gândirea pozitivă și sincera dorință de a-i vedea bine pe toți cei din jur. Mai mult decât atât, câte pietre nu s-ar arunca în partea mea, eu mereu ca răsplată le voi da un zâmbet, un cuvânt bun. Este cea mai puternică armă – bunătatea.

Continuarea o puteți citi pe Ladylikewoman.com