Este o femeie frumoasă, care emană în egală măsură farmec şi mister, o femeie încrezătoare în propriile forţe, liberă în a-şi alege singură drumul pe care doreşte să îl urmeze şi totodată aflată mereu în căutarea noului, Ludmila Iachim este o fire puternică, dar şi sensibilă în acelaşi timp, care tinde în permanenţă să ofere dragoste, căldură şi toleranţă celor din jurul său, toate elucidate pe larg în interviul ce urmează, parte din Campania „SenseAbility SummerDARE”.

O profesionistă desăvârşită, o femeie care a cunoscut podiumul defilărilor de modă şi al concursurilor de frumuseţe, care se simte la fel de bine pe ringul de dans sau pe terenul de sport. Ludmila se poate considera o femeie împlinită. Poartă totuşi în suflet un vis special, visul oricărei femei – acela de a fi mamă.

Femeia – fiinţa care emană dragoste şi căldură la infinit …

Nu uită nici pentru o clipă că este înainte de toate „Femeie”, pentru toți din jurul ei. Regăseşti feminintatea în felul ei de a fi, de a se dărui, indiferent de aparenţe, de felul cum arată sau se mişcă în diverse situaţii sau momente.

„Feminitatea o vezi în lucruri mărunte și în același timp mărețe – atunci când iubești și faci fericit omul de alături, atunci când aduci pe lume un suflețel pur și nevinovat, atunci când cei din jur te văd cu simplitatea ta și cu energia pozitivă pe care o transmiți.”

Ludmila Iachim

Schimbarea care a adus cu sine noi provocări

O condiţie mai specială de sănătate a însemnat de fapt pentru ea o nouă perspectivă şi provocare de a face lucrurile altfel, într-un mod mai special şi mai interesant.

„Toate provocările vieții m-au făcut mai puternică, mai sigură pe propriile forțe. Am mereu acea stare care mă face să visez şi să vreau să învăț zi de zi ceva nou.”

Dansul este pentru ea o plăcere şi mărturiseşte că este ceva absolut deosebit felul cum încerci să adaptezi mişcările la situaţia ta, să redai graţia şi fluiditatea acestora, să transmiţi acea stare de plutire. Dincolo de dans, vreme de câțiva ani, Ludmila a practicat şi sport de performanţă – tenis de câmp. Spune că a fost o experienţă excepţională.

Ludmila iachim

“Nu este atât de diferit să dansezi în scaun rulant, e ceva mai provocator, dansezi dacă îți place, eu o fac atunci când sunt cu prietenii și am o stare de bine interioară. Referitor la tenis de câmp, nu credeam că este posibil până când nu am fost așezată într-un scaun special și am înțeles că este „ceva al tău”, ceva care te face să zbori pe teren, să fii mobilă, activă și mereu într-o mișcare fără limite. Din păcate, costurile financiare mari m-au făcut nevoită să îl las, dar poate e temporar…”

De 11 ani, instructor „de la egal la egal”

A ajuns la Asociaţia „Motivaţie” în calitate de beneficiar, apoi a devenit parte din echipă. Astăzi, după mai bine de 11 ani, este unul de oamenii de bază de acolo, fiind manager de proiecte şi instructor „de la egal la egal”. Susţine că asociaţia este locul unde a crescut, a învăţat mereu să fie mai bună şi a ajuns să ofere sprijin celor aflaţi într-o condiţie similară cu a ei. Munca îi oferă stabilitate financiară, și îi alungă rapid gândurile de nesiguranţă, nelăsând loc pentru „nu pot”. Aici ea se simte respectată şi apreciată, are o echipă care vede în ea un suport şi alături de care au un scop comun.

Ludmila iachim

“Activitatea profesională mi-a oferit ocazia să cunosc oameni frumoși și experiențe plăcute, să cresc pe plan profesional și să înțeleg că este loc de ceva mai mult.”

„SenseAbility SummerDARE” cu Nelea Efros: Feminitatea este o stare ce vine din interior. Să căutăm ce-i mai bun în fiecare…

O societate cu un design universal

Ludmila susţine că în Republica Moldova mai avem de lucrat pentru a elimina stereotipurile legate de persoanele cu dizabilităţi. Şi toleranţa, inexistentă în ţara noastră, după părerea ei, ar trebui educată punându-se accent pe abilităţile unei persoane, nu pe felul în care aceasta arată sau se mişcă. Susţine că este necesar să fie mediatizate istoriile de succes ale persoanelor cu dizabilităţi, să se pună în valoare realizările acestora, visurile şi aspiraţiile.

„Astfel, cunoscând mai bine domeniul „dizabilitate” şi văzând în persoanele cu nevoi speciale exemple de reuşită, societatea ne va privi ca pe nişte oameni obişnuiţi, cu defecte şi calităţi, visuri şi aspiraţii, care ne fac pe fiecare „unic””, concluzionează Ludmila.

Ludmila iachim

Cunoaşte foarte bine cum stau lucrurile la capitolul accesibilitate la noi în ţară şi spune că, dacă ar sta în puterea ei să facă schimbarea, dacă ar avea toate resursele şi instrumentele necesare, ar începe cu un lucru simplu: o societate cu un design universal, care să ofere servicii şi posibilităţi de creştere personală şi profesională pentru fiecare cetăţean. Astfel fiecare ar fi egal în drepturi şi oportunităţi.

„Nu trebuie să inventăm absolut nimic, trebuie doar să creăm o societate prietenoasă pentru fiecare individ.”

Tu însuţi eşti promotorul vieţii tale … 

Ludmila este cu siguranţă o femeie în adevăratul sens al cuvântului, frumoasă, feminină, puternică, inteligentă, sensibilă la nevoile celor din jur. Am încercat să aflu de unde îşi “hrăneşte” energia interioară, motivaţia şi inspiraţia. Răspunsul ei este simplu şi profund:

Ludmila Iachim

„De mică am învățat că tu însuţi eşti promotorul vieții tale. Mama este cea care mi-a dat curaj şi perseverență, ea m-a făcut să înțeleg că schimbarea începe de la mine. Mă inspiră diminețile luminoase, atunci când înțeleg că pot să văd, să mă ridic, să simt, să zâmbesc, să dăruiesc căldură și să descoper fericirea în lucruri mărunte. Găsesc puterea în fiecare moment din viață, în oameni plăcuți, situații și chiar acele provocări care mă fac mai puternică și mândră de ceea sunt și unde am ajuns la moment. Am ajuns să fiu independentă și liberă în gânduri şi fapte. Am învățat să iert și să privesc înainte.”

Visul unic şi special

Păstrează cu grijă în sufletul ei un vis drag, unic şi special, care îi dă puteri şi nu o lasă să cedeze în faţa provocărilor, visul de a fi mamă, de a se împlini astfel ca femeie:

„Am crescut și am cunoscut destule în viață, ca să înțeleg că cel mai minunat lucru este să iubești, să dăruieşti și să creezi acel cămin care este „biserica ta”, locul unde găsești liniște și siguranță. Peste ani mă văd o femeie realizată ca mamă, la casa şi masa mea. Este un vis special și unic pentru mine, care nu mă lasă să cedez în fața provocărilor.”

Text de Lilia Mîndru. Vezi AICI detalii despre proiect. VIDEO

Vestimentație: Rochie albastră by Nikita Rinadi, arhivă personală

nikita Rinadi

hotel prezidentLocație: Hotel PREZIDENT

Adresa: 58/5 Dacia bd., 2062 Chișinău
BeautySM logoCoafură și Machiaj: Beauty School Moldova
Adresa: Hotel Turist, b-dul. Grigore Vieru, 9
etaj 5, birou 517
Telefon: 069711934, 079580317, 079840888

Foto: Dima Iacovlev