Ludmila Doibani, a lucrat mai mulți ani pedagog de educație muzicală, iar acum 14 ani, împreună cu soțul Dumitru, au decis să-și deschidă propria afacere. Au trecut prin perioade grele. Au locuit în chirie, își aștepta soțul din deplasările lungi, când pleca după marfă și chiar a avut de furcă cu unii infractori, care îi amenințase business-ul. Acum, zice că este o femeie ferictă, iar cea mai mare bucurie i-o aduce fiul său, compozitorul și interpretul Eugen Doibani aka Natan, al cărui PR manager este.
„Trebuia, cumva, să ne punem pe picioare”

Ludmila și soțul ei provin din familii modeste, iar ca să cumpere un apartament, salariile nu le ajungeau, astfel, soțul a fost nevoit să meargă în deplasări peste hotare să aducă marfă, să o comercializeze. „Stăteam în chirie – eu, soțul și fiul nostru, era imposibil să-ți cumperi o locuință doar cu banii din salariu. Așa că soțul a decis să meargă în deplasări, erau niște timpuri foarte grele. Eu lucram ca pedagog de educație muzicală și aveam grijă de Eugen, dar îmi făceam griji și pentru soțul meu, mai ales, în urma unui accident pe care îl avuse în Ucraina. Niciodată nu știi ce poate să ți se întâmple la drum lung… Dar, nu exista cale de întoarcere, trebuia cumva să ne punem pe picioare.”

„Doream ca în localul meu să se servească ceai și cafea, nu bere și rachiu…”

În 1999, la colegiul unde activa Ludmila s-au redus numărul de ore, dar și de personal, iar ea este nevoită să se concedieze. Atunci, împreună cu soțul, decid să înceapă o afacere. Ludmila își amitește cât de ironici au fost funcționarii cu ea: „ziceau că dacă s-au mai apucat și profesorii să facă afaceri, atunci e clar totul… Când m-au întrebat cum se va numi cafeaneaua pe care doream să o deschidem și le-am să spus – RESPIRO, o denumire gândită, analizată, o doamnă m-a luat în derâdere: „La noi toate localurile din piață se numesc „Bufet” și atât…”. Eu, însă, doream ca în localul meu să se servească ceai și cafea, nu bere și rachiu. După lungi dispute, funcționarii au cedat.”

„Trebuia să ne supunem acestor legi nescrise, altfel, riscam cu viața…”

Mai târziu însă urma să țină piept unei alte încercări. A simțit pe propria piele ce înseamnă să ai de a face cu așa-numitul racket. „Circulau diferite zvonuri despre asemenea grupări, până când, într-o bună zi, zvonurile s-au adeverit. Toți proprietarii erau nevoiți să achite lunar o taxă, pentru ca bistroul, cafeneaua sau magazinul să poată activa. Nu aveam câștiguri mari, dar trebuia și noi să ne supunem acestor legi nescrise, altfel, riscam cu viața.” Acum, Ludmila, mărturisește că este mult mai versată în ale afacerilor și știe cam ce tertipuri folosesc, uneori, unele inspecții care vin pe neașteptate. „Nu te naști om de afaceri, dar devii prin experiență.”

„Succesul fiului meu mă face împlinită”

În prezent nu e doar o business lady, Ludmila mai este și PR managerul fiului său, Eugen Doibani. „Uneori, în presă apar bârfe cum că Eugen ar fi copil de bani gata. Poate dacă aș fi fost mai insensibilă nu aș reacționa la ele, dar știind cât de mult a trebuit să muncească, nu pot să fiu indiferentă.”

Mama lui Natan zice că i-a fost alături fiului și la bine, și la greu: „întotdeauna l-am susținut, de mic, de când participa la concursuri și chiar dacă la unele nu lua locurile premiante, nu am încetat să-i insuflu încrederea în sine.”

Showbizul i se pare Ludmilei, pe alocuri, crud și, poate chiar, murdar „ există și relații de cumetrism și artiști care nu își onorează promisunile, eu însă, îl sfătui să nu ia chiar totul la inimă, pentru că asta i-ar sustrage atenția de la lucrul său – lasă alții să-și facă un nume alegând PR-ul ieftin, el trebuie să muncească în continuare și să compună muzică.”

Invitațiile la emisiuni și diferitele proiecte, piesele în top sau interpreții care doresc să colaboreze cu Eugen, toate acestea o fac pe Ludmila fericită -„Succesul fiului meu mă face împlinită”.

Distribuie articolul: