Ne-am deprins să credem că până la vârsta de un an, nou-născuții nu înțeleg nimic și că dezvoltarea acestora nu poate fi motivată de niciun factor extern, decât cel matern. Ultimele cercetări, însă, demonstrează că micuții sunt capabili de anumite lucruri mult mai bine decât înșiși adulții! Huffington Post a publicat 7 acțiuni la care bebelușii se pricep extraordinar de bine!

Deosebirea dintre bine și rău. Savanții de la Universitatea Yale au analizat decenii la rând etica comportamentului copiilor după utilizarea marionetelor și a păpușilor. Mai mult de 80% dintre copiii cu vârste de până la doi ani aprobă comportamentele pozitive ale personajelor. Copiii și mai mici demonstrează o receptivitate și mai mare față de acțiunile pozitive! Nu în zadar spun părinții că micuții simt cel mai bine natura oamenilor pe care îi au alături. 

Controlul asupra dorințelor și acțiunilor proprii. Anul trecut, în revista Cognitive Development au apărut rezultatele unei cercetări efectuate cu 150 de micuți cu vârsta de 15 luni. Experimentul desfășurat cu acești copii a demonstrat că și copiii atât de mici își pot reține comportamentul impulsiv, moderându-și și dorințele, spre deosebire de adulți, care, deseori, sunt incapabili de a face aceste lucruri.  

Recunoașterea limbilor străine. Un grup de cercetători din SUA și Suedia a ajuns la concluzia că la câteva ore după naștere, nou-născuții sunt capabili de a recunoaște limba maternă de alte limbi. În timpul cercetării, savanții au scanat activitatea cerebrală a 40 de micuți. Atunci când aceștia auzeau cuvinte dintr-o limbă străină, aceștia strângeau suzeta mult mai intens și reacționau mai impulsiv. 

Concentarea asupra emoțiilor străine. În timpul unui experiment organizat cu 20 de copii de 5 săptămâni și tot 20 – de trei luni, copiii au fost puși în fața unor ecrane pe care puteau vedea chipurile unor alți bebeluși triști, supărați. După aceasta, pe ecran apăreau chipurile unor bebeluși veseli. Copiii de 5 luni au recunoscut foarte bine emoțiile observate pe ecran, devenind foarte empatici cu personajele văzute.

Deosebirea cuvintelor mamei și cuvintelor tatălui. Un studiu recent, publicat în revista Pediatrics a demonstrat că nou-născuții reacționează mult mai intens la ceea ce vorbesc mamele lor, decât la ceea ce vorbesc tații. S-a dovedit că micuții recunosc de 3 ori mai multe cuvinte, dacă acestea sunt rostite de mamele lor.

Studierea limbajului semnelor. Necătând la faptul că bebelușii pot învăța doar câteva cuvinte până la vârsta de un an, aceștia studiază perfect limbajul semnelor până la vârsta de 6 luni!

Bebelușii pot citi cuvintele după buze! Atunci când copiii încep să vorbească, aceștia studiază foarte atent buzele persoanelor cu care comunică. O cercetare realizată cu 180 de micuți cu vârste de 4, 6, 8, 10 și 12 luni a demonstrat că începând cu vârsta de 6 luni, copiii încetează să mai privească vorbitorii maturi în ochi și se concentrează pe buzele acestora, încercând să înțeleagă cum trebuie să miște ei buzele, la rândul lor, pentru a scoate sunetele necesare. 

Foto: galleryhip.com

Distribuie articolul: