Lucia Stegărescu este o tânără care s-a născut cu poezia în suflet. Îndrăgostită de lectură, a debutat cu placheta de versuri Lacrimă de soare, când era elevă în clasa a 10-a, iar în 2014 apare a doua carte Mi-e dor de îngeri. Acum este studentă la Facultatea de Litere în cadrul Universității de Stat din Moldova. Este o fire foarte activă, de aceea, pe lângă activitatea creativă, reușește să se implice și în acțiuni de voluntariat, fiind o promotoare a valorilor naționale românești. Este convinsă că într-o lume obscură, poezia este cea care ne amintește cum am putea să trăim mai fericiți.

Lucia, spune-mi ce înseamnă pentru tine poezia?

Dacă în versuri îmi pot exprima orice stare sufletească, cred că poezia e cel mai greu de definit, pentru că ea înseamnă să poți să-ți dezvălui starea spirituală chiar dacă, în mod obișnuit, e mai greu s-o faci. Poezia este o manieră extraordinară de a-ți declara sentimentele, însă nu ca ele să fie înțelese prea simplu și ușor, ci prin vers.

Blogul Luciei Stegărescu

lucia 2Ce te inspiră să scrii?

Mă inspiră să scriu tot ceea ce trăiesc, mai ales nedumeririle și lucrurile mai puțin fericite din lumea înconjurătoare. Totuși, dorul și dragostea sunt sursa mea primordială de inspirație.

De ce ai ales să te expui prin poezie?

Poezia are licoarea aceea care-ți poate vindeca sufletul. Când o am cu mine, știu că nu mă trădează, știu că mă ascultă ori de câte ori am eu nevoie, știu că va rămâne cu mine când alte lucruri efemere vor trece prin timpul meu și mă vor lăsa solitară.

Când a apărut pasiunea de a scrie versuri?

Cred că m-am născut cu poezia în suflet. M-a captivat de mică, iar când am scris primele versuri, am dat de gustul cuvântului și m-a impresionat modul în care pot împleti atât de multe idei cu atât de multe cuvinte.

Ce subiecte/teme abordezi cel mai des?

Dacă pentru Grigore Vieru patria era echivalentul mamei, atunci pentru mine poezia este patria mea. Astfel scriu despre sentimente, despre amintiri, despre efemeritatea timpului, dar mai ales despre patrie și reîntregirea neamului nostru.

Lucia 1De ce crezi că este necesară poezia?

Poezia este mai mult decât necesară, este indispensabilă. Într-o lume atât de lipsită de spiritualitate, uităm de valorile care ne definesc drept oameni, iar poezia este cea care ne amintește perfect despre cum am putea trăi mai fericiți într-o lume care pare sumbră. Salvarea sufletului e în poezie, speranța, credința și iubirea – toate locuiesc în poezie.

Trăim într-o societate în care lectura nu este chiar de prima necesitate, iar poezia nu este chiar pe toate gusturile literare. Ce strategii adopți pentru a-ți promova munca ta?

Ca să ajungi cu poezia la sufletul unui om, trebuie să-i afli punctul sensibil. Iar cum la noi societatea suferă de multiplele tristeți ale rutinei zilnice, eu scriu despre vulnerabilitatea mea în raport cu a celorlalți. Astfel poezia ajunge să focuseze exact sufletul care este răvășit, vindecându-l și dându-i șansa să-și găsească speranța în continuare și tot prin poezie.

Ce poeți, scriitori te inspiră cel mai mult?

Citesc cu mare plăcere tot ce este nou, îmi place să descopăr poezii noi, poeți noi, idei noi. Cu toate acestea, sunt o fidelă cititoare a regretaților Adrian Păunescu, George Bacovia, Mihai Eminescu, Grigore Vieru. Pe lângă faptul că opera lor e vie și astăzi și este solicitată de atâția cititori, eu apreciez dragostea de patrie care stă la rădăcinile poeziilor lor. Tocmai de aceea scriu la aceeași temă, pentru ca visul lor de unitate națională să nu piară, ci să fie dus la împlinire.

 

Cât timp îți ia să realizezi un poem și cum decurge procesul de scriere a unei poezii?

Poezia nu alege intervaluri de timp fixe. Fie că vine în toiul nopții și durează una sau mai multe ore, fie că răsare dimineața și-mi sunt suficiente câteva minute. Importantă e sursa de inspirație. Dacă sufletul mi-e răvășit în urma anumitor situații de viață, atunci cuvintele se așază foarte repede în poezie.

Ce sfaturi i-ai da cuiva care a decis să fie poet și este abia la început de cale?

Să-și urmeze visul. Să nu renunțe, fiindcă renunțarea înseamnă înfrângere. Dacă simți că poezia este compatibilă cu starea ta de spirit, atunci niciun obstacol nu va pune încetinire între tine și ea. Tot ce trebuie să faci este să perseverezi și să te afirmi.

lucia 4

 În opinia ta, poetul se naște cu darul de scrie sau poet se devine?

Și una, și alta. Să scrii este un dar, totuși, dar nu poți să mizezi numai pe talent, ai nevoie de 99% de muncă, iar această muncă se constituie din concursuri, lecturi, cenacluri literare, întâlniri cu poeți, etc.

Blogul Luciei Stegărescu

Care este rutina ta zilnica? Care sunt cele mai bune locuri și cele mai favorabile moment ale zilei în care îți așterni gândurile pe hârtie?

Eu urăsc rutina. Nu-mi plac zilele care sunt identice. Totuși, mă pot conforma cu studiile pe care mi le fac la universitate și care niciodată nu mă plictisesc, fiindcă sunt tot mai frumoase, tot mai inedite. Ador să ascult muzică. Îmi place cafeaua și iubesc ploaia. Pentru mine, toate elementele acestea favorizează procesul de scriere, care, în mod frecvent, are loc noaptea.

lucia 5Pe lângă faptul că te afirmi prin versuri și ești studentă, te ramarci și prin activism. În ce asociații și proiecte mai ești implicată?

Pe lângă studii, fac voluntariat în cadrul Mișcării Civice Tinerii Moldovei. Acest ONG nu este pentru mine doar o asociație, este o familie, este parte importantă din viața mea, iar tot timpul liber mi-l dedic acțiunilor de voluntariat în această echipă frumoasă, Tinerii Moldovei. Scopul primordial al acestei Mișcări Civice este asigurarea unui trai mai bun pentru toți cetățenii Rep. Moldova, iar unica soluție prin care se poate realiza aceasta este reunirea cu patria-mamă, cu România. În acest sens, zi de zi organizăm activități, evenimente pentru tineri, astfel ca să devenim actorul nr. 1 în societate și să ne realizăm marele obiectiv, marele ideal străbun – reîntregirea națiunii românești.

Ce planuri ai pe viitor? Unde te vezi peste câțiva ani?

Întotdeauna mi-a plăcut să călătoresc și am fost intrigată de o eventuală plecare peste hotare, în Franța mai exact. Iubesc cultura franceză și mi-am dorit și foarte mult să fac studiile acolo. Ironia situației face că am luptat pentru acest vis până era aproape realizat, iar în ultimul moment am ales să fac facultatea tot aici, fiind totodată promotoare a valorilor românești și a limbii române. În acest sens, tot nu ezit să renunț și peste câțiva ani mă văd în Franța, făurindu-mi un început de carieră, a cărei continuare o voi face tot aici, acasă.

coperta carte

 Ce nu mai cunosc oamenii despre Lucia Stegărescu?

Lucia Stegărescu este un suflet al tricolorului înfășurat în poezie, dar lucrul acesta este deja aflat. Ceea ce nu cunosc oamenii e că pe lângă sensibilitatea unui suflet îmbinat de lirism se află un optimism și un curaj desăvârșit, ceea ce mă face să lupt pentru a-mi vedea țara reîntregită și neamul fericit până la final. Și da, arma mea nu e talentul, ci faptul că niciodată nu voi renunța la ceea ce iubesc și pentru ceea ce-mi doresc.

Lucia, îți mulțumesc pentru timpul acordat. Mult success în continuare!

Mariana Mereacre, stagiară