Lucia Covali este un tînăr designer autohton ce s-a lansat acum patru ani cu prima sa colecție de rochii “Heaven can wait”. Datorită stilului său individual, Lucia a reușit să cucerească inimile publicului, în cadrul mai multor concursuri locale cât și peste hotarele țării. Când cariera sa de creator a prins amploare, ea a schimbat acul cu ață pe teatru, dar cum se vede nu pentru mult timp. Acum, într-un interviu acordat Ylianei Danko, Lucia povestește despre noile sale experiențe și impresii.

Fiind o persoană creativă, care a realizat zeci de articole vestimentare și accesorii, care ți-au adus pupularitate în cadrul mai multor concursuri, dar și în rândul celor din jur, de ce până la urmă ai ales teatrul ?!

M-a ales el pe mine. Cred că aici creativitatea își atinge culmile. Mă apuc de orice în care cred că merită investit timp și energie. Teatrul chiar merită, mai ales după ce ajungi să-l cunoști dinăuntru. E o cu totul altă lume, la care nu am stat niciodată să mă gândesc. După culise e ca după ușa din „Alice în țara minunilor” și ușa aia chiar există, la propriu.

 Yliana Danko si Lucia Covali

Dedicându-te teatrului, nu ți-a fost frică de faptul că te vei îndepărta de profesia ta?!

Nu, din contra, lucrând în teatru, cred că învăț mai ușor să intuiesc ce vrea lumea de la mine ca de la un profesionist.

Cum s-a întâmplat că ai ajuns să creezi ținute pentru actori ?!

Am luat în serios acestă propunere și m-am dedicat sută la sută acestui lucru, pentru că mi s-a acordat încredere. Am avut emoții foarte mari cu fiecare personaj, cu fiecare detaliu din costum, chiar și cel mai mic. Voiam totul să fie perfect, întrucât era un spectacol cu distribuție de primă clasă, nu-mi puteam permite nicio clipă de relaxare. Alergam întruna, încercam să citesc gândurile regizorului Alexandru Vasilachi. Vroiam ca personajele să arate exact așa cum le vedea el și plus la asta să-mi păstrez individualitatea mea de „creator”.

 Rochie Lucia Covalirochie Lucia Covali

Care au fost cele mai marcante creații, realizate pentru scenă?!

Nu am atâta experiență încât să zic că m-a marcat lucrul la un costum anume. Mă marchează experiența ca atare, din „Panică la Grand Hotel” am învățat o groază de chestii, am descoperit multe, am văzut abia acum lucruri pe care înainte pur și simplu le ignoram. Este primul spectacol la care am lucrat, este foarte greu să faci așa încât costumul să definească chipul personajului și să corespundă muncii actorului.

Este dificil să lucrezi cu actori consacrați?!

Nu, nu e greu deloc. Sunt consacrați pentru că sunt adevărați profesionoști, nu se consumă implicându-se în ceea ce fac eu. Am devenit fana unora dintre ei abia după ce am lucrat împreună, și i-am cunoscut  mai bine. S-au dovedit a fi oameni extraordinari, merită admirați și pentru asta.  

 panică la Grand Hotel

De unde te inspiri atunci când creezi ținute pentru scenă?!     

Mă inspir, așa cum e normal din caracterul personajelor dat de actori la repetiții. Procesul începe când citesc piesa, de aici apar o mulțime de idei. Doar că citind piesa asta râdeam atât de tare încât nu-mi mai auzeam propriile gânduri și uitam că eu de fapt lucrez în acel moment și trebuie să bag de seamă la personaje și costume. Îmi aminteam în ce moment am râs cel mai mult atunci când vedea regizorul pentru prima oară ce am „creat” și trebuia să refac în regim supersonic, și mai erau câteva zile până la premieră da’ personajul e „gol”. Acum mă amuz aducându-mi aminte, însă atunci parea că e sfârșitul lumii pentru mine. Am avut multe scăpări pe care le-am realizat prea târziu, poate. Acum știu că piesa, schițele de costum și repetițiile, toate „lucrează” împreună și numai împreună.     

 Lucia Covali

Ai mai realizat ceva, pe lângă costume?!

Da, m-am lăsat dusă de val și am ajuns să fac decorul pentru spectacol. A fost complicat să le fac pe ambele, să mă pot concentra ca să iasă frumos și corespunzător piesei. Acum aș face doar una dintre sarcini, deoarece ambele sunt foarte importante pentru un spectacol și merită absolut toată atenția.

Lucia Covali

Cu ce ne vei mai surprinde pe viitor, poate cu o nouă colecție?!

Cine știe? Mă apuc de absolut orice, poate mă apuc și de vopsit pereții dacă știu că merită, am pentru ce și am încredere că o să iasă bine cel puțin. Sunt cu totul în ceea ce fac acum, în fiecare zi fac ceva nou, în permanentă mă țin ocupată cu ceva, altfel nu pot, am sentimentul că trece viața pe lângă mine dacă stau, trebuie să merg înainte ca să am ce lăsa în urmă!

Foto: Ellene Mocrii, arhivă personală, Facebook.com

Citește mai multe despre Lucia Covali