Când cei care ar trebui să te apere, lovesc şi mai tare, există o singură soluţie: să mergi mai departe. Lilia Eremia este un exemplu demn de urmat pentru multe femei din Republica Moldova. Ea a mers până la CEDO pentru a se proteja pe sine şi cele două fiice ale sale contra abuzurilor unui soţ şi tată violent, dar ofiţer de poliţie. Conform deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului, din data de 28 mai 2013, statul urmează să-i plătească Liliei Eremia 17.000 euro pentru prejudicii morale şi financiare.

Într-un comunicat emis de Curte, se descrie că drama familiei Eremia începuse mai de mult, dar s-a acutizat acum 3 ani, când soţul venit acasă beat a încercat să-şi sugrume soţia. Toate plângerile şi dovezile aduse de Lilia la poliţie s-au soldat doar cu un avertisment de a-l ţine la câţiva metri depărtare timp de 3 luni, dar nici acesta nu a fost respectat. Mai mult decât atât, oamenii legii au încercat s-o convingă pe Lilia să-şi retragă acuzaţiile, ameninţând-o că dacă soţul îşi pierde serviciul, ea împreună cu fiicele sale vor rămâne pe drumuri.

În urma refuzului de a le ajuta din partea autorităţilor locale, la 16 ianuarie 2011, Lilia Eremia a depus plângere la Înalta Curte de la Strasbourg. Tot atunci, potrivit declaraţiilor soţului, acesta infirma că şi-ar fi maltratat soţia, susţinând că ea îl înşela.

Lilia şi Alexandru Eremia au fost o familie timp de 18 ani şi au crescut 3 copii. Acesta este al doilea caz de violenţă domestică depus la CEDO în care e implicat guvernul Republicii Moldova.

Distribuie articolul: