Viceministra Educației, Loretta Handrabura a fost invitată la un interviul în studioul UNIMEDIA. În final, doamna Handrabura a fost întrebată care titulatură îi este mai aproape, cea de viceministru sau cea de viceministră? Iată care a fost răspunsul.

„Limba română permite fomele de feminin: profesoară, secretară, bucătăreasă, și dacă aceste poziții au fost ani la rând ocupate de bărbați, iar în memoria colectivă s-a instituit forma de masculin, nu înseamnă că trebuie să fiu discriminată. Dacă un bărbat vine în domeniul bucătăriei nu va fi numit ‚Bucătăreasă’, chiar dacă această profesie este oarecum mai feminizată, este de asemenea asistent medical și tot așa”, explică viceministra educației.

„Limba este putere, ea reflectă relațiile de putere dintre cele două genuri. Trebuie să avem capacitatea de a recunoaște și accepta acest lucri”, mai spune viceministra. În acest sens, Loretta Handrabura a dat exmplul vicepreședintei Parlamentului Liliana Palihovici, care, fiind numită vicepreședinte, ar produce o confuzie de gen pentru persoanele care nu o cunosc.

 

Despre colegele care acceptă să fie numite viceministru, Handrabura declară că nu le critică, reieșind din faptul că poate și ea mai este adepta unor prejudecăți sau a unor obișnuințe. „Poate și eu mă țin de anumite formulări sau stereotipuri, însă trebuie să ai curajul și răbdarea de a explica pentru toată lumea. Eu insist să folosim formele feminine acolo unde limba română permite, chiar dacă în clasificatorul profesiilor încă nu se admit aceste funcții. Dicționarele de neologisme deja atestă, deși chiar și acestea sunt realizate de anumite persoane cu prejudecăți”, declară intervievata în același context.

„Acest lucru nu trebuie clasificat ca feminism. Este vorba de democrație participativă și egală”, iar doamna viceministru explică pe larg înțelesul acestei noțiuni. Loretta handrabura a mai povestit în cadrul interviului o situație în care a fost discriminată. Vă invităm să vedeți aici despre ce caz este vorba.

Distribuie articolul: