După un scurt stagiu în oficiul central Google din Statele Unite, Loredana Afanasiev hotărește să se alăture echipei. Astfel, în 2009 își începe cariera la Silicon Valley. Aici descoperă un loc unde ideile se materializează într-un timp foarte scurt, dar care necesită multă dedicație și efort. Deși, departe de țară, Loredana spune că vrea să contribuie la educarea tinerii generații din Republica Moldova prin predarea unor cursuri la facultate. Profil: Loredana Afanasiev
Vârsta: 33 de ani
Studii: Universitatea de Stat, Moldova; Universitatea din Amsterdam, Olanda;
Locul de muncă: Google, Silicon Valley

Am ajuns la Google în vara lui 2008, în timp ce îmi făceam studiile de doctorat la Universitatea din Amsterdam am avut ocazia să fac un stagiu la Google. Mi-a plăcut foarte mult lucrul și spiritul companiei. Am hotărât să-mi încerc norocul și am depus CV-ul. Norocul a fost de partea mea și la sfârșitul lui 2009, după ce am susținut doctoratul m-am mutat cu traiul în Statele Unite și am început viața nouă profesională la Google.

Impresiile despre Silicon Valley
Silicon Valley e parcă pus în priză. Oamenii sunt plini de idei de a schimba lumea și inspirați de posibilitatea de a materializa aceste idei. Este un loc unde ideile se materializează într-un timp foarte scurt,deși cu multă dedicație și efort. Oamenii lucrează foarte mult, practic își dedică viața lucrului.Este o vorba, lucrul îl definește pe om. Aici oamenii sunt într-adevăr definiți de ceea ce reușesc să producă.

Lucrez la Google software Engineer in Search Quality, echipa responsabilă de calitatea sistemului de căutare Google, adică de calitatea răspunsurilor pe care le primești când faci o căutare. Este o echipă mare în cadrul căreia am norocul, să aduc și eu contribuția mea modestă.

Pasiunea pentru informatică a venit din momentul în care am început să învăț matematica și informatica la școala din orașul Drochia. Sunt foarte recunoscătoare profesorilor Petru Trofăila şi Vladimir Munteanu, care mi-au cultivat dragostea nu numai pentru matematică și informatică, dar pentru gândirea critică și pentru științe în general. Profesorului de informatică, Gheorghe Chistruga mi-a schimbat viața datorită cercului de informatică pe care îl conducea.Sub ghidarea lui am început să particip la olimpiadele de informatică. În clasa 9 am luat locul trei la olimpiada republicană. Acolo mi-am întâlnit eroii mei următori, domnii Grigore Vasilache și Anatol Grimalschii. Ei erau organizatorii Școlii Tânărului Informatician și a Școlii de Vară de Informatică. De atunci am înțeles că îmi place informatica și că o să-mi placă pentru restul vieții. La urma, dar nu în ultimul rând, vreau să menționez toată catedra de Informatică și Matematică Aplicată al Universității de Stat, în special profesorului Igor Cialenco, care a jucat un rol important în cariera mea. La USM am ajuns să iubesc matematica la fel de aprig, ba chiar și mai tare, ca informatica.

În profesia mea ca şi în orice job contează profesionalismul, disciplina, respectarea deadline-urilor și organizarea.

Peste 5 ani mi-ar plăcea să ramin aici, dar mi-ar plăcea să am și alte job-uri. Un lucru e sigur, pe viitor, mi-ar plăcea să aduc o contribuție pozitivă generației noi a țării noastre.
Visul meu e să ajung să transmit cadoul cunoștințelor tinerilor din Republica Moldova, sub forma unui curs de logică/informatica/matematică la USM.

Distribuie articolul: