A absolvit Colegiul Republican de Muzică “Ştefan Neaga” şi a fost admisă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, însă dorinţa de a primi aplauze şi flori a fost mai intensă decât studiul particularităţilor psihice. Dacă îi ceri să se caracterizeze în trei cuvinte, îţi spune că se consideră talentată, romantică şi perseverentă. Plus, încăpăţinată şi loială. Este vorba de Liuda Hanganu. Solistă, studentă, plutonier, tânăra conservatoare activează în corul militar CREDO al Ministerului de Interne, Departamentul Trupelor de carabinieri, fiind şi studentă la Academia de Teatru şi Arte Plastice. Precizează că a renunţat la psihologie pentru muzică din motivul că ,,psihologia a fost o pasiune de moment, ea a cedat în faţa adevăratei mele vocaţii- muzica. Această convingere mi-a fost întărită de colaborarea cu Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău, unde, timp de doi ani, am activat ca artist de cor în spectacolele de operă în Marea Britanie, Irlanda, Elveţia.”
A participat la concursuri internaţionale, cel mai recent făcând parte din echipa care s-a întors din or. Hajnowka, Polonia, cu o medalie fruntaşă pentru Republica Moldova la un concurs internaţional de muzică sacră.

Este îndrăgostită de persoanele cu care îşi împărtăşeşte vocaţia. ,,Peste tot pe unde am concertat, am fost primiţi foarte binevoitor, chiar aş spune, cu multă admiraţie. Este o şcoală de vocal şi interpretare corală foarte înalt apreciată de specialiştii în domeniu de peste hotare, de aceea profesioniştii de la noi sunt adesea invitaţi să cânte pentru publicul de peste hotare.”
Spune că efortul pe care-l depune e unul uriaş, deoarece Republica Moldova e măiestrită de o mulţime de protagonişti în care personajele secundare rezistă dificil: ,,E o muncă titanică, persoane talentate sunt multe, concurenţa e nebună şi dorinţa de afirmare e imensă.”

Nu ezită să-ţi răspundă modest că în acest sistem se câştigă nu după ochi frumoşi, ci după talentul şi munca depusă. “Se căştigă destul de bine dacă reuşeşti să fii printre primii, dacă mesajul pe care-l transmiţi publicului înduioşează inimi de piatră. Atunci, publicul e pregătit să investească. Şi investeşte în sinceritatea unui spectacol adevărat, în care noi murim şi renaştem odată cu personajele pe care le interpretăm.”

Visul ei e să ajungă să cânte atât pentru publicul spectator de la noi, cât şi pentru cel de peste hotare, de peste mări şi ţări. Acest vis s-a fortificat cu trecerea anilor. ,,Disperat îmi doresc ca lumea să plângă şi să râdă împreună cu mine, să trăiască alături de mine intensitatea trăirilor mele, să pot ajunge la sufletele celor ce iubesc genul de operă şi îl apreciază. Eu îmi doresc să obţin recunoaşterea mea ca personalitate în domeniul ce-l urmez!”, ne destăinuie Liuda.

Atât pe plan profesional, cât şi pe cel personal, lasă destinul să-şi facă jocul lui. E pregatită să înfrunte surprizele ce i le rezervă viitorul. Mai mult, e chiar curioasă! Se vede peste 10 ani cu un soţ iubitor şi copii alături. Într-o casă caldă şi primitoare. Nu neapărat spaţioasă. “Eu depun orice efort pentru a colora cât mai luminos profesia cu viaţa personală, iar în rest …viaţa e scurtă, ce ar fi să încălcăm regulile, să iertăm repede, să sărutăm încet, să iubim cu adevărat, să râdem necontrolat şi să nu regretăm nimic ce ne face să zâmbim!”

Distribuie articolul: