“Acest produs poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora.” Vom găsi aceste cuvinte, din ianuarie, pe toate alimentele care conțin câțiva coloranți artificiali.

Coloranți pe care oficialii europeni îi văd acum ca pe un potențial risc pentru sănătate. Sunt 6 aditivi nelipsiți din alimente, sucuri, dulciuri și produse de cofetărie, scrie depici.ro.

Discutăm despre o regulă, nu o recomandare a Uniunii Europene, așa că și pentru România, țara membră, prevederea devine obligatorie.

Concret, toate produsele care conțin cei 6 coloranți considerați periculoși în special pentru copii vor avea avertismente pe etichete – ca în cazul pachetelor de țigări.

Vorbim totuși despre coloranți acceptati la nivelul Uniunii, dar care iată că în anumite doze pot afecta copii.

Cei 6 coloranți considerați cu risc:
E110 –galben portocaliu
E 104 – galben de chinolina
E122- carmoizina
E 129- rosș allura
E102 tartrazina
E 124 – roșu ponceau 4R

Coloranții reglementați de UE rămân totuși legali și pot fi folosiți în anumite doze în dulciuri, sucuri, produse de cofetărie, cereale, condimente, supe, înghețată. Prin urmare, Uniunea le cere tuturor producătorilor fie să excludă aceste E-uri din fabricație, fie să adauge pe ambalaj avertismentul.

După 1 ianuarie 2012, toate produsele care conțin coloranți, dar care nu vor avea pe etichetă avertismentele cerute vor fi retrase de pe piață, iar producătorii – amendați.

Distribuie articolul: