Pe Lilia Surdu am cunoscut-o acum un an la Moldova Fashion Days, unde își lansa pe podiumul „Din INIMĂ” brandul MOVE. Astăzi brandul are ambiții internaționale și vrea să se facă nu doar auzit, dar și probat sau cumpărat pe cele mai mari piețe fashion din lume. Acesta a și fost scopul pe care și l-au pus Lilia și sora ei în cadrul participării la Fashion Acceleration Program, proiect care le-a ajutat să deschidă mai ușor ușile pentru export.

Discutăm în această emisiune cu încă un participant al Programului de Accelerare în Fashion lansat de ZIPhouse cu susținerea USAID și a Guvernului Suediei. În ultimii ani, au apărut mai multe start-up-uri de fashion care au un mare potențial și care ar putea contribui la dezvoltarea industriei de fashion. Programul de Accelerare este de ajutor tinerilor designeri pentru a acumula cunoștințele necesare pentru a construi un business de succes. Antreprenorii din industria fashion au fost îndrumați de un grup de mentori și experți locali și internaționali.  Timp de 6 luni au fost accelerate 6 startup-ri, orientând modelul de business al acestora spre export.

Despre brandul MOVE:

„Nu îmi vine să cred că au trecut deja doi ani de când ne-am lansat pe piață, dar evident că startul nostru a fost odată cu Moldova Fashion Days. Atunci lumea ne-a cunoscut mai bine.”

MOVE

8 idei despre MOVE de la creatoarea brandului, Lilia Surdu: „Pictăm manual pe țesături sofisticate”

Despre noua colecție ce va fi prezentată în cadrul Moldova Fashion Days 2017

„Colecția de toamnă-iarnă 2017-2018 este tradițional inspirată din natură. Predomină culorile pastelate și este în tendințele culorilor de nivel internațional. De fiecare dată încercăm să îmbunătățim modelele noastre și ținem cont de ceea ce spun clientele noastre și ajustăm ideile după doleanțele femeilor. Mereu învățăm ceva nou de la persoanele care ne calcă pragul showroom-ului.”

colaj 2

Despre Fashion Acceleration Program:

„Este un proiect internațional, deoarece ne ajută să mergem pe piața internațională cu brandul nostru. A fost un scop bine determinat chiar de la începutul participării. Vrem să împărtășim talentul și frumusețea pe care o creăm cu toată lumea. Mergem cu pași rapizi în această direcție. Săptămâna viitoare participăm la Paris Fashion Week, este pentru a doua oară când mergem acolo. De data aceasta vom propune o colecție deosebită: primăvară-vară 2018. Pentru a ieși la nivel internațional este nevoie de foarte multă muncă, de vizibilitate, de participări permanente la diverse evenimente.”

move

„Am avut un mare noroc să avem mentori de peste hotare, care la rândul lor au fost creatori de branduri. Ei ne-au povestit foarte detaliat despre acest proces de lucru. Ne-au explicat care sunt regulile de joc în domeniul fashion.”

Despre mătasea pictată:

„Mătasea noi o pictăm, dar o achiziționăm din diferite surse. Ea este de diferite structuri, de diferite grosimi. Înainte de a mă ocupa cu acest domeniu, chiar nu știam aceste lucruri. De curând, am fost la Premiere Vision, acolo unde am avut ocazia să văd ultimele tendințe. Întotdeauna este bine să te inspiri din amalgamul acesta de idei noi, deosebite. Eu și sora mea pictăm mătasea. Până ajungem la culoarea și la forma pe care ne-o dorim, trecem printr-o serie de procedee. Folosim o vopsea specială, care nu se șterge la spălări.”

MOVE

„Întotdeauna ne informăm clienții că nicio rochie sau articol vestimentar nu va fi exact ca cel văzut pe manechin. Noi oricum avem formule de culori, e ca o rețetă pe care o gătești și numai noi știm ce e acolo. De obicei, facem piese similare, dar chiar dacă seamănă mult nu sunt la fel.

Întotdeauna am spus că o femeie care poartă „MOVE” este o persoană artistică. Nu visez ca hainele mele să fie purtate de vreo personalitate. Sunt fericită ca orice om să se regăsească în ele. Chiar avem femei care plâng de fericire când îmbracă un articol.”

MOVE

Citește și: Designerul Lilia Surdu și-a prezentat colecția de haine din mătase naturală la Paris

Amintim că „ZIPhouse” reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistentă instructivă de performantă, în consonantă cu cele mai bune practici internaționale. Este un centru public și vă așteaptă cu ușile deschise! 

Foto: MOVE