Lilia Pleșca este bucătarul preferat al moldovenilor de la Montreal. De șapte ani plăcintele, cornulețele și sarmalele ei alină dorul de acasă. A făcut o școală de bucătar acolo. Care a fost drumul ei și de ce a fost numită „perla clasei” aflăm din povestea ei.

Lilia împreună cu soțul și un copil au ajuns la Montreal în anul 2010. Despre acomodarea acolo, moldoveanca povestește:

„Soțul meu dorea foarte mult să plece peste hotare. Fratele lui și cumnata erau de câțiva ani în Canada. Cunoșteau deja cum stau lucrurile. Când am venit ne-au întâmpinat rudele. Nu a fost greu pentru că aveam pe cineva care să ne ajute. De la început necunoașterea limbii a fost un impediment. Faptul că nu te suna nimeni după ce mergeai la interviuri de angajare.”

Chiar dacă își făcea studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, fiind în anul IV de studii când a ajuns în Canada, Lilia avea o experiență bogată în bucătăria tradițională.

„Eram în ultimul an la Colegiul de Telecomunicații când o vecină cu care prieteneam mi-a zis că poate să-mi găsească de lucru. Am lucrat într-un local unde în serviciul meu era făcutul colțunașilor și al tăițeilor. Apoi am avansat și am început să lucrez la restaurant. Prima zi am lucrat la prepararea supelor. Începând cu a doua zi eram fata care pregătea plăcinte în fața cuptorului.”

Școala de bucătar…

„Aici profesia de bucătar este considerată una pentru bărbați. Pentru o femeie este mai greu să se afirme într-o bucătărie ca bucătar-șef decât un bărbat. Eu aveam deja o practică de șase ani lucrați în Moldova. Prima lună am stat în Montreal la studii doar cu pixul în mână, până am obținut actele necesare de a putea merge într-o bucătărie. După ce primești certificatul medical care prevede că cunoști regulile de igienă și știi regulile tehnice de lucru petreci următoarele 11 luni în bucătărie.”

Cum a ajuns să fie numită „perla clasei”

„Prima probă a fost să tai 0,5 kg de morcov cubușoare, lucru care îmi lua două minute. Dar nu te simți bine când profesorul trece pe lângă tine și laudă pe alții. Toate aceste momente au fost până în ziua în care aveam de studiat peștele. După ce profesorul vreo 20 de minute s-a chinuit să ne arate cum se filetează peștele, la coadă încă mai avea pielea pe el. Eu i-am spus cum ar fi mai bine și mi-a zis să-i arăt. După asta m-a numit perla clasei. După asta eu eram cea care demonstra în fața clasei. Asta mă lipsea de grija de a pregăti din nou rețeta.”

Moldovenii care duc dorul mâncării tradiționale în Canada o contactează pe Lilia. Pregătește la comandă sarmale, plăcinte și cornulețe pentru evenimente sau mesele de sărbătoare a celor departe de casă.

„Pregătesc cornulețe cu diversă umplutură, sarmale. Noi, moldovenii avem mâncare tradițională știm să facem plăcinte. Soțul mă ajută cu cumpărăturile, el face livrarea dar și în bucătărie, împreună reușim”, mărturisește moldoveanca.

De șapte ani e departe de casă, dar cea mai mare bucurie că mama ei o vizitează în Canada.

                                                                                                          Autor: Viorica Cioară, stagiară

Video: Internetu Grăiește

Foto: arhivă personală

Dacă vrei să ne povestești istoria ta, să ne spui cum e să te adaptezi la mii de kilometri de casă, dar și ce ți-a reuțit să creezi, faci în acea țară, te îndemnăm să ne scrii la [email protected] #Cumamemigrat poate face un conațional să nu mai vrea să plece din țară sau îl poate ajuta pe altul să se integreze mai ușor.