În data de 28 aprilie, la Journey Pub, București, într-o atmosferă de răsfăţ, creatoarea Rusanda Cojocaru a creat un eveniment de excepţie, un concept cultural în premieră, în România, Fashion Journey. Pentru prima dată în România, într-o astfel de defilare, a fost prezentă o tânără cu dizabilităţi din Republica Moldova, Lilia Mîndru.

Lilia Mîndru despre participarea la Fashin Journey: „Iniţial, când Rusanda mi-a propus să defilez, în cadrul evenimentului Fashion Journey, am fost puţin confuză, eu mai făcusem acest lucru, însă în show-uri specifice, dedicate persoanelor cu dizabilităţi, dar Rusanda mi-a explicat că delifarea este concepută pentru femei obişnuite, autentice, adevărate şi că mă vrea acolo.

1Am acceptat fără să stau pe gânduri. Nu aveam emoţii că va trebui să defilez pe picioare, mai făcusem asta o dată la braţul unui partener, m-am descurcat şi mi-a plăcut! Nu aveam emoții fiindcă echipa e minunată, Adriana Patuschinsky a alergat, în ziua defilării, ca un fluturaş de colo-colo, Rusanda mi-a transmis şi mie multă încredere când am văzut-o în ziua evenimentului foarte deschisă şi stăpână pe sine, chiar dacă avea în spate responsabilitatea unui eveniment în premieră în România. Deci, totul era minunat, mai ales fiindcă ştiam că voi avea alături echipa mea de suflet, echipa Avantaje, partener media al evenimentului. Abia când am păşit pe podium şi au început aplauzele, care nu au contenit până nu mi-am terminat defilarea, am realizat cât de mult a transmis gestul meu. Eram acolo, defilam la un loc cu celelalte modele, la fel de firesc şi demn. Şi aplauzele, în loc să-mi dea şi mai mari emotii, mi-au dat încredere! Mulţumesc, pentru seara de poveste, în primul rând Rusandei fiindcă a îndrăznit să gândească un show cu Real Woman, aşa cum este ea, puternică, îndrăzneaţă şi frumoasă.  Multumesc Adrianei Patuschinsky, designerului meu, pentru ţinuta fermecată de care m-am îndrăgostit şi mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi. A fost nemaipomenit!”.

Frumoasa basarabeancă este implicată în activităţi şi proiecte sociale, face parte din echipa Fundaţiei Preţuieşte Viaţa, este imaginea proiectului „Alege demnitatea”, realizat cu suportul Fondului Social European şi dedicat victimelor violenţei domestice şi persoanelor cu dizabilităţi. Doreşte să ajute oamenii, să îi facă să înţeleagă că viaţa merită trăită şi preţuită indiferent cât de senin sau gri e cerul deasupra noastră. Ştie că nu e uşor uneori, dar se poate!

un-model-dare-va-fi-pe-coperta-unei-1109151035

Lilia Mîndru

Rusanda Cojocaru despre premiera sa din România: „ A fost o seară încărcată de emoţii, încă de la decolarea în Africa, escala rapidă în Europa şi Asia, dar mai ales la aterizarea senzorială în România. Mi-ar plăcea ca mai multe persoane din industria modei, din Romania şi din lume, să aleagă modele reale, umane, şi nu neapărat să urmeze standarde imposibile. Pentru noi, a fost o onoare să o avem pe Lilia Mîndru alături şi îi mulţumim pentru că a pornit în călătorie alături de noi. Frumuseţea şi zâmbetul ei i-a inspirat pe toţi cei din sală, în mod sigur”.

Sursa