Studii: Licențiată în Relații Economice Internaționale la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, masterat în Studii Europene la Centrul Internațional de Cercetare și Studii Europene Avansate din Serbia, masterat în Analiză Politică la Universitatea de Stat din Moldova, studii de ce specializare la Institutul American de Studii Politice și Economice a Universității Georgetown, SUA și Charles University, Cehia.

Ocupație: Specialist Democrație și Guvernare, Ageleri și Procese Politice la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Pasiuni: Călătorii, tenis, politică.

Limbi străine: Engleză, rusă, sârbă.

Ultima carte citită: „The Kite Runner” de Khaled Hosseini

Sugerează și tu o doamnă notorie!

Recunoscută la nivel internațional ca expertă în alegeri parlamentare și manangementul proiectelor internaționale, Stela Leuca este în primul rând o femeie

Stela leucaEnergică şi pozitivă, dependentă de inspiraţie şi de mesajele interioare, o persoană pentru care bunul simţ este ceea ce face diferenţa dintre oameni. Curiozitatea şi dorinţa de a îmbunătăţi lumea din jurul său o ghidează în toate. Pașii săi de succes au început din Republica Moldova, iar acum Stela Leuca este recunoscută la nivel internațional ca specialist în Democraţie şi Guvernare, Alegeri şi Procese Politice la USAID, în Republica Moldova.

De șapte ani lucrează în cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Elaborează strategii și programe cu bugete de milioane de dolari pentru dezvoltarea partidelor politice, aleșilor locali și a celor ce aspiră să joace un rol în politică, programe pentru dezvoltarea societății și participarea comunităților în procesele decizionale, programe care asigură desfășurarea alegerilor democratice.

Astfel, pe parcursul anilor a reușit să modifice orientarea acestor programe și să le aducă mai aproape de cetățeni, să asigure alocarea resurselor și elaborarea strategiei pentru implicarea mai activă a femeilor în politică, să asigure implementarea unui program de participare civică și politică la nivel local, să facă vocile cetățenilor de rând mai auzite în politica la nivel local.

LeucaCu aproape un an în urmă a fost invitată la oficiul USAID din Africa de Sud, unde a lucrat cu mai multe organizații locale la implementarea proiectelor în educație, după care a coordonat elaborea unui program multianual pentru dezvoltarea Educație în întreaga Africa de Sud. Desigur, a combinat acest lucru cu călătorii de neuitat în Cape Town, safari în Kruger Park, și deșertul, oceanul și dunele de nisip din Namibia.

Mai nou, Stela face parte din cadrul echipei USAID din Washington pentru instruire pe domeniul Democrație, astfel a instruit angajați ai USAID din întreaga lume, unde a avut ocazia să își împartă cunoștințele, experiența și bunele practici de evaluare a stării democrației țărilor și cele de elaborare a programelor în domeniu, acumulate pe parcursul anilor.

leuca„În ultimii 15 ani am făcut multe și de toate, am fost studentă și profesoară, jurnalistă și economistă, traducătoare și controlor financiar. Însă am știut încă din 1998, când am absolvit școala din satul natal, că vreau să influențez politica, și am ajuns să fiu acolo unde sunt azi și să contribui la dezvoltarea societății așa cum știu mai bine. Jobul current îmi permite – la modul direct dar şi indirect – să contribui la dezvoltare în ţară şi, respectiv, la schimbările ce au loc, or aceasta îmi permite să îmi păstrez entuziasmul şi dedicaţia pentru ceea ce fac”, a conchis Stela Leuca.

Foto: Facebook.com

Sursa: EALider.md

Sugerează și tu o doamnă notorie!

Distribuie articolul: