Provine dintr-o generație întreagă de pasionați de IT, astfel că genele pe care le-a moștenit de la părinți sunt dintre cele mai nobile! Diana Marusic are doar 16 ani, iar la această vârstă a reușit deja să admire lumea de pe culmile succesului. Adolescenta a reușit să inventeze un soft care poate ajuta persoanele slab văzătoare să se afirme în domeniul programării. Este inteligentă, încrezătoare în forțele proprii și va purta cu siguranță renumele țării noastre peste tot în lume! Vreți să o descoperiți pe Diana? Urmăriți interviul de mai jos.

„Am început să studiez programarea când eram în clasa a 6-a, găsind într-un dulap o carte de programare care m-a captivat și mi-a trezit interesul pentru informatică. Pe masură ce studiam tot mai mult acest domeniu, vedeam tot mai multe oportunități și începea să-mi placă și mai mult”, ne-a mărturisit Diana. Adolescenta, însă, are mai multe hobby-uri și cântă perfect la pian!

Dacă o veți întreba pe Diana despre ce părere are cu privire la discriminarea femeilor în IT, ea vă va spune ferm: „Sunt de părere că IT-ul este un domeniu foarte potrivit și pentru fete, dar anume din cauza stereotipurilor uneori nouă, fetelor, ne este mai greu să ne afirmăm. Totuși, cred că această barieră poate fi depășită și, odată ce tot mai multe fete descoperă acest domeniu și se implică, fiind susținute și încurajate, se poate ajunge la un echilibru.”

Recent, tânăra a fost selectată pentru a participa cu invenția sa la un concurs important, organizat la Los Angeles: „Mi-a plăcut foarte mult atât călătoria, cât și echipa minunată cu care am avut ocazia să merg. M-au impresionat atât Statele Unite, cât și concursul la care am participat – INTEL ISEF, unde am avut ocazia să cunosc elevi din diferite colțuri ale lumii, îndrăgostiți de știință și să acumulez experiență. Printre cele mai interesante momente au fost și plecarea la Hollywood, Universal Studios, călătoriile cu metroul și în general orașul Los Angeles. Am revenit foarte entuziasmata de tot ceea ce am vazut, însă cred ca mai degraba aș prefera să călătoresc, decât să emigrez”, spune Diana.

Este practiciană de fire, de aceea a inventat un SOFT practic și util pentru societate și pentru incluziunea socială a persoanelor cu deficiențe de văz: „Ideea inițială a SOFT-ului a fost să-i ajute pe programatoriii care petrec foarte mult timp la computer să evite pericolul apariției defectelor de vedere, însă pe parcurs ideea a evoluat și s-a transformat într-o aplicație pentru persoanele cu dizabilități, ele fiind principala categorie care are nevoie de un astfel de soft. 

Acum mi-ar fi mai greu să spun exact cât timp i-am dedicat, deoarece am lucrat circa patru luni până la concursul MOLD SEF, organizat de Ministerul Educației, apoi, timp de 3 luni, l-am mai îmbunătățit pentru concursul din SUA. În prezent, încerc să programez în fiecare zi, însă nu întotdeauna îmi reușeste, deoarece mai am și alte activități, în plus, deja mă gândesc la ideea pentru ediția de anul viitor a concursului”, ne spune adolescenta.

Diana Marusic consideră că IT-ul este vocația pe care trebuie să și-o dezvolte și prin studii superioare. Pentru domeniul care o pasionează atât de mult, engleza e, practic, vitală: „După parerea mea, cunoașterea limbii engleze oferă foarte multe oportunități, în special pentru programatori. Cu cât cunoști mai multe limbi, cu atât e mai bine. Și chiar dacă nu cunosc bine engleza, ei o pot învăța și se pot dezvolta, daca asta este o cerință.”

În discursul pe care l-a avut săptămâna trecută, la evenimentul „Activate Talks”, organizat de UNICEF, Diana s-a arătat foarte inspirată de personalitatea lui Steve Jobs și de discursul pe care l-a avut acesta la Stanford: „Apreciez viziunea lui Steve Jobs despre viață și faptul că niciodată nu se dădea bătut. Spunea că trebuie să crezi neapărat în ceva. Printre citatele care mă inspiră în fiecare zi sunt: „Your time is limited so don’t waste it”, „You’ve got to find what you love, and it is as true for your work, as it is for your lovers” și „People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.” Este una dintre personalitățile care credea că și lucrul trebuie să fie o plăcere, de aceea trebuie să găsim domeniul care ne place cel mai mult.”

Tânăra îndrăgostită de programare ne-a mai dezvăluit că mentorii săi nu sunt nimeni alții decât părinții și profesorii săi, cărora le este profund recunoscătoare!

Amintim că la Activate Talks, Diana a declarat: „Eu am 16 ani, iar la vârsta mea, oamenii se gândesc la ce domenii vor aborda în viitor și care va fi pasiunea lor. Pasiunea mea cea mare este informatica. Proiectul meu permite persoanelor cu dizabilități de vedere sau motorii să facă programare, neavând nevoie de mouse ori tastatură. Acest proiect va ajuta toate persoanele vulnerabile să-și realizeze visul de a deveni programatori și de a activa în domeniul IT. De ce ar trebui ele să fie private de dreptul de a utiliza computerul? Dumneavoastră, ce vârstă aveți? Care este pasiunea dumneavoastră? Cum puteți să-i ajutați pe cei cu dizabilități? Încercați!”

Îi mulțumim Dianei pentru interviu și îi dorim să rămână la fel de inspirată și talentată.

Foto: Arhiva personală, UNICEF