Aarzemnieki, sau în traducere „străinii” este în letonia mai mult decât un fenomen. Trupa cu origini nemțești a prins popularitatea în vara anului 2013, cu o piesă de adio a monedei Lat, marcând trecerea Letoniei la Euro. Paldies Latiņam! (Mulțumesc, Lat) a acumulat pe YouTube mai mult de 100.000 de vizualizări într-o săptămână. Popularitatea și entuziasmul din jurul piesa a fost atât de mare încât Joran, compozitorul, a decis să-și facă bagajele și să se mute în Letonia. Anul acesta, alături de colegii de trupă, reprezintă această țară la Eurovision 2014. 

Legătura lui Joran cu Letonia, însă, a început cu mult înainte de nașterea acestui cântec, atunci când a luat parte la un program de schimb în orașul Talsi, în 2005. Mai târziu, el sa oferit voluntar la un centru pentru copii și în biserica germană din Riga. Compozitorul și interpretul a mai concurat o dată la selecția din Letonia, clasându-se al treilea în selecția finală Eurovision 2000.

 Letonia

Încă o experiență similară a avut și în 2008, cu fosta sa trupă – Axlina. Povestea din spatele numele grupului „Aarzemnieki” este destul de precisă datorită statutului lui Joran în Letonia. Pronunția complicată a cuvântului reflectă lupta fiecărui străin de a se integra în societatea locală. În toamna anului 2013, trupa s-a mărit cu trei noi membri: violonistul și vocalistul Katrina Dimanta, bateristul Raitis Vilumovs și Guntis Veiland , pianist și autor de cântece.

 

Melodia ce va fi interpretată pe scena de la Copenhaga este marele succes al trupei de până acum. O melodie optimistă și ușor de reținut, chemându-i prin mesaj pe toți ascultătorii să cânte împreună. Aura pozitivă care-i înconjoară pe cei din „Aarzemnieki” îi face să împartă bucuria și muzica, dar și fericirea lor cu oamenii de toate neamurile, pentru ca Europa să știe de Letonia.

letonia

Letonia

Amintim că Orange Moldova și Moldova Agroindbank vă prezintă etapa internațională “Eurovision Song Contest 2014”.

Vă invităm să accesați modulul Eurovision 2014 pentru a asculta și vota piesele interpreților favoriți.

Distribuie articolul: