A decis să lase pentru un moment activitățile politice și să facă o escapdă în lumea jocurilor de logică. Este vorba despre ministrul de Finanțe din Letonia, Dana Reizniece-Ozola, care, convinsă de capacitățile sale în domeniul șahului, a hotărât să nu participle la summitul european de la Bratislava, și să reprezine țara la Olimpiada pe echipe FIDE Baku Chess din Azerbaijan.

Această decizie a ei, vine în urma unei recente victorii asupra campioanei mondiale la șah, Hou Yifan. Chinezoaica a reușit să înregistreze până acum un rating de 2658, pe când ministrul Letoniei 2243, cu doar 400 puncte în urmă.

foto2

Sursa: EurActiv.com

Mândră de succesele obținute și de calificarea frumoasă, Dana Reizniece-Ozola a susținut: “Sunt foarte bucuroasă, nu doar pentru că am învins-o pe campioana mondială, deși nici asta nu se întâmplă în fiecare zi, dar mai ales pentru calitatea partidei”.

Precum o adevărată luptătoare ce s-a arătat, ministra letonă nu s-a lăsat afectată de zvonurile rele, ba chiar mai mult aceasta a adus și motive rezonabile deciziei de a juca șah: „Slujba mea, cea de ministru de Finanțe, este o ocupație care consumă foarte multă energie, în timp ce șahul mă energizează. În special dacă ești politician, este foarte bine să ai un hobby, altceva ce poți face, astfel încât să nu-și pierzi echilibrul”, a spus ministrul, care este pe locul 318 între jucătorii de șah la nivel mondial, la feminin.

Urmăriți AICI întreaga partidă de șah, mutările și analiza jocului.

                                                                               Autor: Alina Plîngău, stagiară

Distribuie articolul: