Maya Plisetskaya a fost considerată una dintre cele mai mari balerine ale secolului 20. Talentata dansatoare s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 89 de ani. Moartea balerinei a fost mediatizată pe larg în mass-media rusească și a stârnit reacții până și la Cremlin. Plisetskaya a murit de un atac de cord în Munchen, Germania, unde a locuit cu soțul ei, compozitorul rus Rodion Shchedrin.

Renumită pentru priceperea ei tehnică și artistică, Plisetskaya a fost fața baletului din moment ce intrase în Teatrului Bolisoi acum mai mult de cinci decenii. Maya a fost una dintre cele mai mari staruri din baletul sovietic, aceasta s-a alăturat trupei de balet în 1943 la vârsta de 18 ani și s-a retras, optând pentru poziția de solistă în 1990, la 65 de ani.

Foto: bnd.com

Foto: bnd.com

Mikhail Baryshnikov printre lacrimi a spus: „a fost una dintre cele mai mari dansatore ale timpului nostru” și a numit-o „inspirație divină”.

Politicieni din Rusia așa ca prim-ministrul Dmitri Medvedev a spus despre trecerea Mayiei în neființă: „un capăt a unei ere”. Președintele rus Vladimir Putin a declarat: „Era o energie inepuizabilă a scenei de balet. Ea va rămâne o stea a baletului rus pentru totdeauna. Mereu fidelă și servilă artei, a inspirat oameni din toate colțurile lumii.”

Foto: liveauctioneers.com

Foto: liveauctioneers.com

Ca una dintre cele mai stralucitoare figuri ale baletului, ea a ieșit în evidență prin sfidarea regimului sovietic, care a calificat drept scandalos modul în care artista interpreta unele balete. Maya a rămas orfană la vârsta de 13 ani. Tatăl ei a fost împușcat sub regimul lui Stalin, iar mama sa, actriță de cinema, a fost acuzată de trădare și trimisă într-un lagăr din Kazahstan. După destrămarea Uniunii Sovietice și până în prezent Maya Plisetskaya a locuit în Germania, la Munchen.

Foto: galleryhip.com

Foto: galleryhip.com

Anunțul despre decesul balerinei a fost făcut de către directorul general al Teatrului Bolsoi. Presa rusească scrie că funeraliile vor avea loc în Rusia, deși data șilocul acestora nu s-au dat încă. În data de 30 noiembrie, când Maya Plisetskaya ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, la Moscova, în memoria ei, se va da un concert grandios.

Distribuie articolul: