Joi, 09 februarie 2023, ora 19:00, Goethe-Zentrum Chișinău, str. Sfatul Țării 18 (incinta Teatrului „Ginta Latină”), vă invită la lansarea de carte „Maria Cebotari: Ich lebe, um zu singen. Opernlegende und Filmstar”,cu participarea autoarei cărții: Dr. Rosemarie Killius din Germania.

Invitatul special: Fritz Diessl-Curzon, fiul Mariei Cebotari

Autoarea cărții Dr. Rosemarie Killius va fi prezentă la eveniment. În cadrul evenimentului va participa și fiul Mariei Cebotari, domnul Fritz Diessl-Curzon. Maria Cebotari s-a născut la 10 februarie 1910 la Chișinău și a murit la 9 iunie1949 la Viena. Este considerată una dintre cele mai importante soprane ale Europei secolului XX. Primadonna Assoluta a operei, hărăzită cu cel mai înalt talent, ea era și o actriță foarte talentată. Și-a interpretat rolurile cu ambiție, sârguință și perseverență neobosită. Fiind una dintre cele mai polivalente cântărețe, a fost artista care a oferit publicului de operă, concerte și filme o revelație de rară armonie, precizie muzicală și interpretare grațioasă. La 21 de ani, a interpretat-o pe Mimi atât de impresionant, încât interpretarea ei a devenit de referință. La 24 de ani primește titlul onorific de„Kammersängerin”, devenind și cea mai tânără care l-a deținut vreodată. Maria Cebotari, ca cea mai frumoasă femeie a scenelor de operă, a beneficiat permanent de atenția fotografilor și a presei, atât în viața profesională, cât și în viața privată.

Soprana i-a fost mereu recunoscătoare primului soț, ucraineanului AlexandrVyrubov, regizor și actor de film, descoperitorul talentului său. Cea de-a doua căsătorie, cu actorul și graficianul vienez Gustav Diessl, cu care a avut doi copii, a început cu o poveste de dragoste între teatrul de operă și studiourile cinematografice. La scurt timp după moartea timpurie a lui Gustav Diessl, s-a stins și ea din viață la apogeul carierei sale artistice. Nicicând o artistă nu a fost petrecută până la locul de veci cu mai multă dragoste și venerație, de zeci de mii de oameni. A rămas neuitată prin operele și filmele sale. În orașele Dresda, Viena, Salzburgși Chișinău sunt străzi care îi poartă numele, iar la Berlin și Viena numele îi este imortalizat pe plăci comemorative.

Text de Dr. Rosemarie Killius, traducere în limba română: Cristina Grossu – Chiriac

Dr. Rosemarie Killius este istoric și autoare de cărți, activitatea sa de cercetare fiind axată pe nazism și cel de-al Doilea Război Mondial. Și-a desfășurat activitatea academică de lungă durată la Universitatea Goethe din Frankfurt pe Main, printre altele, cu accent pe artiștii de teatru și film din anii ’30-’40 ai secolului trecut. În anul 2000, a fost decorată cu Crucea Federală de Merit a RFG pentru angajamentul său în favoarea reconcilierii cu Rusia. În calitate de colaboratoare liber profesionistă la Institutul Filmului German/Muzeul Filmului German din Frankfurt pe Main și la Fundația Murnaudin Wiesbaden, organizează conferințe și seminarii de cinematografie, memorii și omagii aduse marilor artiști.

Pe 31 iulie 2018 a dedicat actorului vienez Gustav Diessl un eveniment de omagiere la 70 de ani de la moarte, la care l-a invitat și pe fiul acestuia, Fritz Diessl Curzon. Înregistrarea acestui eveniment, care a avut loc la Muzeul Filmului German din Frankfurt pe Main, poate fi vizionată  aici.

Pe 4 și 5 iunie 2019 au urmat două mari evenimente pentru a marca 70 de ani de la moartea Mariei Cebotari, la Casa Hofmannsthal din Viena, de asemenea în prezența fiului sopranei. Fritz Diessl Curzon este foarte interesat să păstreze vie memoria părinților săi biologici Maria Cebotari și Gustav Diessl. S-a născut la Salzburg și locuiește  în Anglia, unde fotografiază, printre altele, producții de teatru și operă.

Foto: Dr. R. Killius mit F. Diessl Curzon © F. Diessl
Curzon

Pentru informații și detalii despre eveniment ne puteți contacta la +373 22 237660 / +373 76767833 sau [email protected]

Distribuie articolul: