Opera „Lectura lui Dante”, scrisă de Laszlo Alexandru, a obținut Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România, împreună cu „Fake News în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă”, de Ioan T. Morar, Editura Polirom. La Premiul Special au mai fost nominalizați: „Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi, Sonete/ Romeo și Julieta”, Editura Polirom; Ștefan Cazimir, „Vedere din Elsinor. Excursiuni în literatura daneză”, Editura Semne; Cristian Pătrășconiu, „Marea Unire. Prima sută”, Editura Universității de Vest.

Poate cea mai importantă carte a anului 2020: un studiu de o erudiție exemplară, în trei volume a câte 600-700 de pagini, dedicat de Laszlo Alexandru Divinei Comedii: Lectura lui Dante (splendid editată la Cartier), cu câte un tom alocat fiecăreia dintre cele trei părți ale ilustrului poem. Traduce terțină cu terțină și vers cu vers Divina Comedie, comentează, contextualizează, glosează, sintetizează cantitatea enormă de comentatori ai celebrei capodopere. E o carte nu doar impresionantă, ci una care apare rar într-o cultură. Mai ales că se împlinesc anul acesta 700 de ani de la dispariția marelui florentin”, a spus Bogdan Crețu, scriitor.

Juriul evenimentului a fost alcătuit din Răzvan Voncu, preşedintele și membrii Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon.

Au mai fost decernate premii pentru categoria: cartea de poezie, cartea de proză, cartea de critică, eseu și istorie literară și cartea de debut.

Autorul cărții premiante, „Lectura lui Dante”, s-a născut la 4 mai 1966, în Cluj, este profesor de italiană la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj, doctor în Filologie al Universităţii „Babeş-Bolyai” și membru al Uniunii Scriitorilor din România.