Aerografia nu are limite, așa cum nici fantezia oamenilor de la noi din țară nu o are. Unii își transformă locuințele în adevărate muzee.

Cei mai excentrici dintre moldoveni se dovedesc a fi găgăuzii. Își vor pereții, inclusiv din dormitoare, pictați cu aerograful. Mai mult decât dimensiunile, uimesc tematicile.

De vină pentru asemenea opere de artă este artistul Constantin Ormanji, originar din Ceadâr-Lunga, Găgăuzia, care poate picta orice cu aerograful, dar absolut orice își dorește clientul. Creează cu ușurință iluzii optice, deci picturi 3 D.

Constantin, sunt sigură că există foarte mulți oameni care încă nu cunosc ce înseamnă „aerografia”. Te rog să explici. 

Aerografia reprezintă un gen de artă care presupune folosirea unui instrument numit „aerograf” pentru a pulveriza vopseaua pe diferite suprafețe, cu ajutorul unui jet de aer. Aerografia se aplică, în cele mai multe cazuri, la decorarea mașinilor și a motocicletelor. Încet, încet își face loc în designul interior și cel vestimentar.

colaj 1

Am observat că cele mai excentrice lucrări au fost executate în casele din Găgăuzia. Ce tematici, totuși, preferă găgăuzii?

Găgăuzii sunt adevărați patrioți. Ei țin la valorile naționale, respectă tradiția vinăritului. De cele mai multe ori cer viță-de-vie, ulcioare de vin. Chiar acum m-ați prins lucrând la o asemenea imagine.

Care a fost cea mai voluminoasă lucrare de-a ta de până acum?

Cea mai impunătoare a fost pictura pentru o cafenea din localitate. Vorbim despre 25 metri pătrați. Am lucrat la în jur de trei luni la ea.

nQZj-mJX4_0

Se întâmplă ca cei care comandă picturi cu aerograful să își dorească una în fiecare odaie?

Desigur! Am avut trei clienți care au insistat să pictez ceva în fiecare cameră. Adevărul e că locuința lor arată ca un adevărat muzeu.

Când ai început să execuți și portrete cu aerograful?

Am început să fac portrete cu aerograful când aveam 19 ani. Atunci le făceam pe hârtie, nici nu îmi puteam imagina că voi trece la pânză. Primul meu client a fost cel mai bun prieten al meu. Nu știa ce să îi dăruiască iubitei, așa că am riscat. Reacția ne-a bucurat pe amândoi. A fost simplă: „Wow!” Astăzi, însă, nu le mai fac pe hârtie, căci calitatea nu e cea mai bună.

În cât timp execuți portretele pe pereți?

Durează cam o săptămână să pictezi un portret pe perete, dacă în el apare o singură persoană. După asemenea servicii, de cele mai multe ori, apelează la mine bărbații. Se știe că femeile au nevoie de senzații tari, de emoții, așa că un asemenea cadou le bucură mult.

Care a fost cel mai nebunesc proiect al tău?

O adevărată nebunie pentru mine e să pictezi la înălțime. Uite că anume la asta lucrez acum, la o maternitate din Ceadâr-Lunga. Trebuie să o vopsesc pe dinafară, dar mi-e greu să depășesc teama de înălțime. Etajul patru mă îngrozește. Refuz să urc până acolo.

Îți mulțumim pentru acest interviu. Când ajungi la Chișinău cu noi proiecte, dă un semn.

Neapărat. Vă mulțumesc. Aș putea face o treabă bună în oficiul dvs. Lăsați-mă doar să știu când sunteți pregătiți pentru artă cu aerograful.