Particularitățile de gen, autocontrolul, dar și lipsa de cultură sunt detaliile care contează intr-o relație și care vor decide dacă în cuplu se va tolera sau nu violența. Specialistul în relații de cuplu, psihologul Lariza Cuznețov, avertizează femeile că violența în familie nu trebuie să fie tolerată sub nicio formă!

„În primul rând putem preveni prin cultura comportării și relaționării. Femeile sunt un pic mai comunicabile și emoționale, așa că datorită acestui lucru putem provoca agresia. De exemplu, dacă a venit un pic servit sau foarte obosit de la lucru ar fi normal să-i dăm un pic de răgaz, sau să discutăm lejer. Unele încep reproșurile când acesta încă nici n-a apucat să intre pe ușă”, spune psihologul.

violență„Trebuie să ne gândim bine și la particularitățile de gen: bărbații gândesc mai unilateral, în proporții mai mari, pe când femeile – mai în mărunțișuri, mai în detalii. Cred că cel mai indicat ar fi să stăm la masă nițel, să ne relaxăm, și abia apoi să încercăm să rezolvăm problemele, și încă pe rând”, ne sfătuiește consilierul de cuplu. 

„Responsabilitățile, dacă nu le-am partajat dinainte sau foarte clar, pot isca conflicte. Apoi cred că e cazul să fim mai flexibili și să acceptăm că uneori putem să facem și noi ceva ce nu am mai făcut până acum. Autoeducația, autocontrolul este de asemenea foarte important. Ar trebui zilnic să ne evaluăm și să încercăm să facem măcar două lucruri bune pe zi. Aceste aspecte trebuiesc formate de la o vârstă fragedă”, recomandă Cuznețov.

ViolentaDepinde de forma violenței și de caracterul conflictului, mai spune psihologul, însă nu ne recomandă să tolerăm nici măcar ărima palmă. „Există centre de criză și la noi, centre care apără drepturile victimelor violenței în familie și există poliția, în cazul în care agresorul este violent în repetate rânduri și foarte dur. În Europa, partenerii pot fi trași la răspundere și pentru simplul fapt că ridică vocea la unul dintre ei”. 

„Reabilitarea victimei este cea mai dificilă, fie că este vorba despre soț, soție sau, Doamne ferește, copil. Nu trebuie tolerată nici prima palmă, pentru că după prima vine a doua și tot așa mai departe. Este fenomenul acre nu trebuie tolerat sub nicio formă. Există și nașii sau martorii, care-i pot consilia pe tineri, fără să mai zicem de părinți, dar desigur și specialiștii”, mai spune Larisa Cuznețov.

Distribuie articolul: