Joi, 1 iulie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului „Idei și fantasme. Lecturi în hialin”, de Adrian Ciubotaru, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun. Carte apărută în cadrul Programului Național de Editare.

În cadrul lansării vor participa Nina Corcinschi, Lucia Țurcanu, Mircea V. Ciobanu. Evenimentul va fi moderat de Emilian Galaicu-Păun.

Se anunță preț promoțional în ziua lansării și o sesiune de autografe.

„Prin textele sale (…), Adrian Ciubotaru încearcă să reabiliteze genul eseului erudit, să-i restabilească niște contururi mai exacte. Pentru că, oricât de proteic genul, oricât de libere şi neexhaustive abordările, eseul nu înseamnă divagaţii aproximative pe orice temă. Eleganţa şi precizia scriiturii nu sunt deloc neglijabile aici, ca şi profunzimile de substanţă sau elementara documentare (în toate cazurile). Interpretarea nu va lipsi, dar ea va fi anticipată de cunoaşterea subiectului în punctul iniţial. Şi, mai ales, el ştie cât de importantă este proprietatea termenilor, pentru a nu produce confuzii din oficiu, înainte de opinii, polemici şi exerciţii hermeneutice fără limite[le interpretării].” (Mircea V. Ciobanu)

Adrian Ciubotaru (10 decembrie 1976, Drochia), scriitor. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (1998). Lector la aceeași Universitate, Catedra de Literatura Română și Universală, în 1998-2008. Doctor în filologie (2009). Secretar de redacție la revista „Semn” (1995-2008). Redactor la Editura ARC între anii 2008 și 2012. Redactor-șef adjunct al publicației „Revista literară”, din 2015 până în prezent. Editorialist la „Jurnal de Chișinău” (2014-2019) și „Gazeta de Chișinău” ( din 2020). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A publicat volumul de poezie Omul roș (Prut Internațional, 2001; Premiul Tineretului, 2003) și eseul critic „Sfârșit de secol” românesc. Decadentismul literar și ideea de decadență (Știința, 2016; Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, 2017). A tradus peste 30 de volume (studii, eseuri și proză literară), a coordonat, îngrijit și prefațat mai multe ediții de carte, a pregătit (selecție și cuvânt-înainte) antologiile Poezia decadentă și simbolistă românească (Știința, 2014), Ars poetica (Știința, 2016), Literatura română din Basarabia în secolul XXI. Eseu. Critică literară (Știința, 2017), Acum suntem noi anticii. O antologie a generației 90 (Cartier, 2020, împreună cu Răzvan Țupa).

Idei și fantasme, de Adrian Ciubotaru (Rotonda). Broșată, 208 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

Poți procura cartea și online, pe Cartier

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Rotonda au mai apărut: Cel care așteaptă (eseu), de Arthur Suciu; Margareta noastră (roman), de Dumitru Crudu; Ard pădurile (roman), de Paula Erizanu; Pe contrasens (roman), de Oleg Serebrian; Prematur (poeme), deMiruna Vlada; Scrâșnetul dinților (poeme), de Șerban Axinte; Rupere de nori (poeme), de Marcela Benea; Canon (roman), de Ghenadie Postolache; Idei și fantasme. Lecturi în hialin (eseu), de Adrian Ciubotaru; Narațiuni ale erosului (eseu), de Nina Corcinschi; Dependența (roman), de Constantin Cheianu; Critice. Areul Marginii și alte narațiuni critice (eseu), de Andrei Țurcanu; Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru; Jurnal la sfârșitului lumii, de Vasile Ernu; Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli; Vișinul baronului Münchhausen (stări), de Valeriu Turea; A(II)Rh+eu  (poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun; Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea; Hrișca & Masala (blogograme), de Sorin Hadârcă; Woldemar (roman), de Oleg Serebrian; Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu; Sebastian (roman), de Gelu Diaconu; Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin; Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș; Duși cu Titanicu  (proză), de Valentin Guțu; Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan; Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu.