Marți, 28 iunie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului 28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușciac, apărut la Editura Cartier, în Cartier istoric, colecție coordonată de Virgil Pâslariuc.

Vor participa: 

Oleg Serebrian

Ion Țurcanu

Moderator: Em. Galaicu-Păun

Preț promoțional în ziua lansării. 

Sesiune de autografe.

„Deşi au trecut opt decenii din momentul anexării Basarabiei si nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică, cartea lui Dorin Duşciac e singulară în felul ei. S-au scris multe monografii, studii, articole despre evenimentele din vara anului 1940, dar până în prezent publicul cititor n-a avut la îndemână un volum de acest fel, care ar înmănunchea ştiri şi articole de epocă, capabile să ne furnizeze o imagine a lumii de atunci aşa cum se vedea ea pe sine. Autorul nu se lansează în analiza textelor culese, n-o face pe „istoricul de meserie”, lăsând la latitudinea cititorului interpretarea informaţiei. În lumea de azi, în care ştiinţa istorică s-a cam îndepărtat (pe alocuri nepermis de mult) de la prescripţiile lui Leopold von Ranke, avem nevoie şi de astfel de cărţi, de o «istorie neprelucrată», care îl face pe cititor să reflecteze, să cugete şi să stabilească el însuşi sentinţele.” (Oleg Serebrian)

DORIN DUȘCIAC s-a născut în anul 1981 la Chișinău, într-o familie de profesori. După absolvirea Liceului „Mircea Eliade” din localitate, în anul 1999 a plecat la studii în Franța. În anul 2004 a obținut diploma de inginer în Științe și inginerie a materialelor, la Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Lyon. În același an a obținut o Diplomă de Studii Avansate (DEA – Diplôme d’Études Approfondies), echivalent masterat, în Fizica materiei condensate, a suprafețelor și interfețelor, la INSA Lyon și Universitatea Claude Bernard Lyon 1. În anul următor a obținut la INSA Lyon un masterat în Dispozitive ale electronicii integrate. În perioada 2005-2008 își face doctoratul în Fizică la École Polytechnique (Palaiseau, Franța). În 2010 obține o diplomă de masterat în Studii internaționale și construcție europeană la Universitatea Sorbonne La Nouvelle Paris 3. Din anul 2009 este inginer cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică și Energiile Alternative (CEA) din Saclay, Franța.

Este autorul mai multor articole științifice și studii în domeniul de specializare (radioprotecția radiațiilor ionizante), dar și în alte domenii, cum ar fi: relații internaționale, diasporă, migrație și dezvoltare etc. Pasiunea pentru istorie o cultivă încă din anii de liceu, când a fost laureatul Olimpiadei Republicane la Istorie (premiul I, clasa a XII-a, anul 1999).

Oleg SEREBRIAN, diplomat, scriitor, istoric. Cea mai recentă carte publicată: Pe contrasens (roman), Editura Cartier, 2021.

Ion ȚURCANU, istoric, scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Sfatul Ţării : istoria zbuciumată a unei importante instituții politice basarabene din anii 1917-1918, Editura Arc, 2018.

Emilian GALAI-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.

28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușciac (Cartier istoric). Legată, 520 pag. Preț: 59 RON/249 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova. 

În Cartier istoric au mai apărut:

Regele ucis de-un porc, de Michal Pastoureau

O istorie a Evului Mediu occidental, de Michal Pastoureau

Aventuri în Rusia de azi, de Peter Pomerantsev

Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm

Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm

Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm

Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm

Bandiții,  de Eric Hobsbawm 

Despre istorie,  de Eric Hobsbawm 

Popoarele, statele și frica,  de Barry Buzan

Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov

Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan

Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea

Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar

Toți oamenii Kremlinului,  de Mihail Zîgar 

Odessa, de Charles King

Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru  

România în secolul XX, de Francesco Guida

Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu

Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann

Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov 

Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu

Dificila Unire, de Alberto Basciani

Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler

 În curând:

Asta nu e propagandă! Aventuri în războiul cu realitatea, de Peter Pomerantsev

Basarabia și nobilimea ei în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, de Vladimir Morozan

Istorii antirusești, de Oleg Panfilov

 

Distribuie articolul: