Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „ADEVĂRUL ÎN CADRU ȘI ÎN AFARA LUI” (Destăinuirile cineastului), semnată de Andrei BURUIANĂ, regizor de sunete, regizor de film, scenarist, pedagog.

„Vreau ca cele relatate în această carte să fie evaluate drept o poveste a omului imparțial care tinde să se mențină, pe cât e posibil, pe această poziție. Recunosc, nu e ușor, deoarece e povestea vieții mele, ansamblul clipelor trăite, diferite și nu totdeauna fericite”, – mărturisește autorul. „N-aș vrea ca această carte să fie percepută drept o poveste moralizatoare, o impunere a poziției personale, o indicație pentru contemporani și urmași. Acceptați-o ca pe o destăinuire, o discuție cu voi și cu mine însumi”.     

Invitați:

Victor BURUIANĂ, compozitor, textier, interpret;

Tudor UNGUREANU, Artist al Poporului, conducătorul ansamblului etnofolcloric „Ștefan Vodă”.

Moderator: dr. Valeriu EFREMOV,  prof. univ.

Andrei Buruiană s-a născut la 24 septembrie 1936 în comuna Cărpineni, Republica Moldova. În anul 1969 a absolvit Facultatea de Sonorizare a filmelor la Institutul de Regizori de film de la Kiev. A lucrat în calitate de operator de sunet, apoi regizor de filme artistice şi documentare la studioul „Moldova-film” şi la Televiziunea Naţională. În calitatea sa de regizor de sunete a colaborat la crearea filmelor artistice de lung metraj „O călătorie în aprilie” (1962), „Poienele roşii” (1966), „Se caută un paznic” (1967), „Această clipă” (1968), „Nunta la palat” (1969), „Singur în faţa dragostei” (1969), „Povîrnişul” (1970), „Lăutarii” (1971), „Vara ostaşului Dedоv” (1971), „Dimitrie Cantemir”(1973), „Făt-Frumos” (1977). A creat în calitate de regizor şi scenarist cîteva filme documentare de lung metraj la Televiziunea Naţională: „Cîntarea dragostei” („Măria Bieşu”), „Joc” (1981), „Vine nunta” (1990), „Noi sîntem acasă” (1992), „Ecoul horei străbune” (2005). Pe parcursul mai multor ani a realizat mai multe emisiuni la televiziunea naţională, printre care emisiunea săptămînală „Avanpremiera TV”.

Evenimentul va avea loc la 27 aprilie 2022, ora 15.00, Sala de conferințe „Alexe Rău”,

Blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Distribuie articolul: