Găsim pe internet numeroase trucuri de frumusețe, menite într-un fel să ne ușureze viața și să economisim bani făcând procedurile de înfrumusețare în condiții de casă. Multe dintre ele, daniela Dermengi, autoarea blogului LadyLikewoman.com le-a experimentat pe propria piele. „Unele le-am și repetat, la altele am renunțat când am fost certată de specialiști și vreau să vă comunic și vouă părerile lor despre aceste trucuri”, scrie Daniela.

Scoaterea punctelor negre de pe nas prin aplicarea lipiciului lichid alb (cunoscut la noi sub denumirea de PVA) – am încercat acest truc și îl consider eficient, doar că nu știu dacă acest PVA e prietenos cu pielea. Lipiciul se usucă cam greu, în circa 15 minute, dar  pelicula formată se trage ușor, fără să se rupă și nu e dureros.

Ce zice cosmetologul Ecaterina Lica despre acest truc?

„Este interesant trucul, nu l-am încercat niciodată, pot doar presupune că este eficient. Totuși, mă tem că acest lipici ar putea să provoace o reacție alergică sau dermatită. De aceea, dacă știți că aveți un ten sensibil sau alergic, nu riscați să apelați la acest truc.”


Albirea dinților cu sodă de mâncare și lămâie – e un truc care l-am încercat și eu o singură dată, îți dă senzația de dinți lucioși și netezi, dar nu pot să zic că îi face neapărat mai albi. În plus, această procedură rănește gingiile și de aceea nu o mai repet.

 

Ce zice stomatologul Nadia Ursu despre acest truc? 

„Bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie oferă o curățare excelentă a suprafețelor și ustensilelor din bucătărie, dar nicidecum pentru a fi folosit pe suprafața dinților cu scop de a albi dinții. La fel cum peroxidul de hidrogen nu poate fi utilizat direct pe suprafața firului de păr cu scop de decolorare pentru că deteriorează iremediabil parul. De aceea folosim produse profesionale pentru colorare și decolorare, nu-i așa? (zâmbește)

Deci nu recomand  așa-zisa „albire a dinților la domiciliu”. Concentrația înaltă a acidului care se conține în sucul de lămâie scoate calciul din țesuturile dentare dure, iar bicarbonatul de sodiu, deși neutralizează aciditatea, are particule ascuțite, este abraziv  și, utilizat împreună cu sucul de lămâie, demineralizează și erodează stratul protector al smalțului. În timp, dinții capătă un aspect neplăcut, poros, pierd din strălucire și devin sensibili la cald, rece, dulce sau chiar la atingere.

Acest lucru nu se întâmplă dacă apelezi la albirea profesională, care se efectuează în clinica stomatologică cu produse ce conțin ACP (fosfat de calciu amorf). Acestea albesc sănătos și rapid dinții.”


Pulverizează fixativ de păr peste tenul machiat pentru ca machiajul să reziste mai mult timp – mereu fac asta când am un eveniment și îmi doresc ca machiajul să se păstreze intact. Desigur există și spray-uri special destinate fixării machiajului. Pentru fiecare zi, în acest scop, eu una folosesc apa termală.

Ce zice make-up artistul Liubovi Ojog despre acest truc? 

„Este un truc care funcționează și se folosește și de către profesioniștii în make-up. Trebuie să fim însă atente să nu aplicăm prea mult fixativ, pentru că pelicula formată la nivelul tenului s-ar putea să se vadă și nu va arăta deloc bine în poze.”


Bea apă rece înainte de masă, pentru a scăpa de senzația de foame – în diverse surse găsești diferite recomandări în partea ce ține de când este indicat să consumi apă și în ce cantități. Acum apare și întrebarea ce temperatură trebuie să aibă apa pe care o bei.

 

Ce zice nutriționistul Corina Dascălu despre acest truc? 

„Indiferent de ce fel de alimente sau băuturi consumăm, organismul uman aduce temperatura acestora până la temperatura corpului. De accea, se spune că dacă bem apă rece, organismul va cheltui „grăsime”- calorii pentru a încălzi apa.  Dar nu este adevărat, el cheltuiește energie și asta nu este deloc un beneficiu, din contra, îl supunem la o „muncă” care nu dă rezultate, ci este doar o degajare de energie inutilă”


Tunde-ți părul când e luna în creștere – mai mereu am în vedere acest lucru pentru că țin foarte mult la lungimea părului meu: intuiția ține de lungimea părului, că acesta trebuie tuns când e luna în creștere și ars sau aruncat într-o apă curgătoare când e luna în scădere. Să vedem ce zice astrologul Cristina Oxentii.

 

Ce zice astrologul Cristina Oxentii despre acest truc? 

„Cu toții cunoaștem faptul că părul crește aproximativ 1 cm pe lună, cât durează ciclul lunar (28 de zile). Nu putem ignora legile naturii, iar bioritmul lunar are un rol aparte în echilibrarea fenomenelor de pe pământ, dar mai ales asupra corpului uman. În afară de factorul genetic, alimentația și îngrijirea personală a părului, ar fi bine să urmărim fazele lunare și aspectarea lunii, atunci când decidem să ne tundem. Pentru ca părul nostru să crească mai repede, se recomandă să ne tundem pe Lună în creștere, mai ales în ultimele zile. Vom avea un păr bogat și mătăsos, dacă vom alege să ne tundem în perioada dintre Primul Pătrar și Lună Plină. Pe lună în descreștere ne tundem atunci când dorim să scăpăm de firele răspicate și să fie moale, dar părul va crește mult mai încet. Nu se recomandă tăierea părului, pe Lună Nouă, în zilele cu eclipsă, fie de Lună, fie de Soare.”


Daniela Dermengi