Cînd o vezi, îţi dai seama că stereotipul despre şahistul taciturn este departe să fie adevărat. Campioana Moldovei la șah face jurnalism, scrie poezii şi joacă tenis de cîmp în timpul liber.

 

întîi de toate, şahistă

“îmi plăcea să câștig”, aşa se descrie Elena la 5 ani. Prima partidă de şah a jucat-o la 4 ani împreună cu tatăl său.

Din copilărie, Elena a învăţat că în şah înainte să cîştigi trebuie să înveţi să pierzi.

«înfrîngerile sunt foarte dureroase, cînd eram mică chiar plîngeam. Aceasta este o problemă pentru mulţi şahişti, care se blochează şi nu pot depăşi eşecul».

Antrenamentele zilnice au început cu naveta Călăraşi-Chişinău, după care orele în şir petrecute deasupra tablei de şah (o partidă durează 5-6 ore).

Rezultatele n-au întîrziat să apară. Elena a devenit campioana Moldovei la şah, iar la 19 ani a primit cel mai prestigios titlu printre şahişti, Mare Maestră Internaţională la şah.

Bărbaţii și mutările afective

După ce a pus punct unei relaţii vechi de 6 ani, Elena priveşte cu optimism spre viitor. «Nu regret nimic — a fost o experienţa din viaţa mea, din care urmeaza să învăţ». Cu fostul soț este în relații amiabile. Totuși, crede că dacă te separi de cineva, nu trebuie să întreții o legătură prea strânsă. „Altfel, există pericolul să nu poți trece peste asta.”

Prudentă când vine vorba despre viaţa ei personală în prezent, Elena spune totuși că şi-ar dori alături un bărbat iubitor şi interesant. Iar aptitudinile acestuia pentru șah nu sunt importante!

Jurnalism în careuri alb-negre

Elena nu este din tagma sportivilor care se circumscriu singurei lor activități. Ea şi-a dorit din totdeauna să experimenteze, iar asta a adus-o în jurnalism. A lucrat reporteră la două posturi de televiziune — NIT și Publika TV şi a fost redactor-şef la o revistă.

S-a angajat imediat după ce şi-a luat diploma, dar s-a concediat după numai 8 luni. «Am plecat de la NIT pentru că principiile mele morale se băteau cap în cap cu politica editoriala a postului».

A doua oară, a părăsit Publika TV pentru că regimul de lucru era prea solicitant şi nu dorea să neglijeze şahul.

în sfârșit, cele doua pasiuni ale Elenei s-au îmbinat la Federaţia Naţionala de Şah. Deja al patrulea an la rând, ea activează aici în calitate dublă de şahistă şi jurnalistă. „Scriu pentru site-ul Federației, o fac pe purtatoarea de cuvânt uneori…”

Până la urmă, tot şah

Şahul ramîne în topul priorităţilor Elenei Pîrţac. E și sport, și pasiune, şi un mod de viaţă. Ea intenţionează să-şi ridice ratingul în şah şi să participe în continuare la campionate internaţionale.

Despre lumea şahiştilor Elena vorbeşte cu pasiune: «au simţul umorului şi logică». Şi atunci, cum rămâne cu stereotipul că şahişţii sunt niște ochelariști încuiați?

«în lume sunt peste 1,5 milioane de şahişti, evident că toţi sunt foarte diferiţi, unul poate să arate ca un politician, iar altul ca un om de artă.  Chiar dacă există şahişti care corespund stereotipurilor, aceștia sunt un segment îngust. Cei mai mulţi sunt oameni puternici şi ambiţioşi».

 

Distribuie articolul: