Sunt clase supraaglomerate, în special la ciclul primar. Sunt clase cu peste 45 de elevi. Sunt licee care activează în două schimburi. În lipsa cadrelor medicale nu are cine verifica respectarea normelor sanitare și a produselor. Regulamentul sanitar se încalcă în școală și în grădiniță. În ultima perioadă îmbolnăvirile sunt în creștere”, a declarat la ședința operativă a Primăriei Mihai Moldovanu - șeful Direcției Sănătate.

Potrivit lui, în Capitală sunt instituții de învățământ cu un număr extrem de mare de elevi, dar școli pe jumătate goale. Moldovanu a cerut un control. Prin urmare, primăria ar putea crea o comisie mixtă care să verifice situația în școlile unde sunt clase supraaglomerate. Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Alexandru Fleaș, spune că numărul mare de elevi ar fi generat de autonomia financiară a instituției.

 „Sunt instituții cu 23 de copii în grupă, dar și instituții cu 33 – 37 de copii. Unele instituții (școli – n.r.) sunt la autonomie financiară unde posibil se înregistrează goana după numărul mare de elevi”, a declarat Fleaș.

Principiul banul urmează copilul funcționează în cazul celor circa 40 de licee care sunt la autogestiune, spune șeful de la Sănătate, Mihai Moldovanu.

„În mod normal într-o clasă ar trebui să fie în jur de 25 de copii, iar sala de clasă să aibă circa 60 de metri pătrați. Fiecărui copil ar trebui să-i revină circa 2 metri pătrați. Paradoxul este că supraaglomerarea se înregistrează în clasele primare, acolo unde copiii se îmbolnăvesc cel mai des. Nu aș vrea să dau nume, dar cred că toți cunoaștem unde se înreagistrează astfel de situații. Vorbim de licee ca Mihai Viteazul, Berezovschi, Spiru Haret”, a mai punctat Moldovanu.

Sursa: agora.md