Măturile există încă din epoca de piatră. Se făcea curat și în peșteri, să știți. În Moldova, pe vremuri, nu exista nicio gospodărie fără o mătură legată din fire de mălai. Acum îi cam ia locul aspiratorul. Totuși, nu există om care să nu se lase cucerit de măturile confecționate și ornamentate de Vasile Ursan și soția lui.

Vasile Ursan este din raionul Briceni, satul Caracșenii Vechi. Eu nici nu am auzit de un asemenea sat, vă zic sincer. Francezii, germanii și italienii care au cumpărat mături de la el – cu atât mai puțin. Dar iată că o mătură legată din mălai de către domnul Vasile se găsește în casa multor europeni. Unii au o mătură ce le poartă numele, căci măturarul și soția lui pot broda orice cu fire de ață roșie, verde, galbenă sau albastră.

image

Vasile Ursan vinde mături de 8 ani, dar pe cele făcute cu mâna lui, doar de 6. La început, vindea măturile altora și a înțeles la un moment dat că se poate descurca mai bine. Îl ajută în toate soția Veronica, pricepută la culori și design, din câte puteți observa din imagini. imageAu învățat arta legatului de mături de la bătrânii din sat. Numărul măturarilor, ca și cel al măturilor, continuă să scadă. Dacă altădată, într-un singur sat, erau 2-3 măturari, atunci astăzi ai noroc dacă găsești unul.

 

imageVasile și Veronica Ursan, însă, țin la tradiții. Nici nu vor să audă de periile supranumite „mături”. Lor le place să facă ordine cu mături din mălai. Au una în casă, una afară în curte, a treia în dosul casei. Confecționează 20-30 de mături într-o zi, apoi le aduc în capitală unde le și vând. Ba Vasile stă în Chișinău două săptămâni, ba Veronica. Se rânduiesc așa ca să facă un ban. Mătura fără decor sofisticat costă 25-30 lei, același preț îl au măturile mici, potrivite ca suvenire.

 

imageMăturile cu un ornament mai complex pot costa până la 200 de lei. Vedeți în imaginea de jos câtă muncă se ascunde între firele de mălai. Ai de jucat cu acul, nu glumă.

 

imagePozele nu redau însă nici pe departe frumusețea măturilor. Trebuie să le vedeți cu ochii voștri ca să înțelegeți cât de colorate și deosebite sunt. Adresa la care le găsiți e simplă. Ca să nu bateți drum până la Briceni, trageți o fugă până la pescăria din Piața Centrală, situată în centrul capitalei.

 

image