Vă invităm la un exercițiu de imaginație: Vă treziți într-o dimineață în apartamentul propriu, beți cafeaua, poate mâncați ceva în fugă, vă îmbrăcați, ieșiți din casă, coborâți scările în grabă, deja sunteți în întarziere... Până aici nimic deosebit. Ieșiți în stradă și nu vedeți niciun om pe stradă, nicio mașină care merge, nicio pasare în zbor. Nimic. Liniște. Nu mai e nimeni în jur. Șoc, nedumerire, negare apoi vine acceptarea: Toți au plecat, ați rămas captiv, singurul om din toată țara. V-o confirmă și un Sfântul Petru, v-o spune și Moartea, care vă conduce apoi la Diavol. Diavolul vă propune un pact: Să-i cedați țara, oricum nu a mai rămas nimic din ea, în schimbul libertății de a pleca peste hotare alături de ceilalți. Ce faceți? Bateți palma?

Acesta este un exercițiu pe care ni-l propune scenariul filmului artistic La o margine de țară.

Uitați de tiparele documentarului cu care v-au obișnuit cele câteva pelicule autohtone, care abordează fenomene sociale. La o margine de țară este un film artistic care prezintă într-o manieră alegorică drama socială actuală Republicii Moldova – migrația.

Filmul începe cu tema pentru acasă a unui copil de clasa a-IV-a, o compunere cu titlul „Cum își vede țara peste 20-30 de ani”. Compunerea trece prin realitatea zilelor noastre și continuă într-o realitate fabuloasă în care protagonistul descoperă că a rămas singurul cetățean în țara lui și este pus în fața unei alegeri – se salvează pe sine, sau rămâne aici și salvează țara. Putem doar să ghicim ce a a ales să facă eroul din film. Dar suntem curioși să vedem cu ochii noștri, pe marele ecran, care este deznodământul.

Filmul este aproape gata. Echipa filmului colectează fondurile care nu ajung pentru etapa de post-producție. Mai au nevoie de mult mai puțin decât au investit până acum în filmări, de aceea au decis să se orienteze către sprijinul cinefililor și a tuturor iubitorilor de artă. Au înscris proiectul filmului pe platforma de crowdfunding Guvern24, astfel toți doritorii au ocazia să contribuie la realizarea lui.

Puteți dona online pe pagina proiectului La o margine de țară pe platforma Guvern24, sau expediați un SMS cu textul 652 la numărul scurt 1555 (serviciul de donații prin telefon valabil pentru abonații Moldcell, Unite).

Așa cum se cuvine într-o campanie de crowdfunding, donațiile sunt răsplătite pe măsură. În dependență de nivelul de contribuție realizatorii filmului oferă onarabilul titlul de producător, bilete la reprezentarea filmului, DVD-ul original, iar pentru cei curioși, și DVD-ul cu secvențe making of.

Echipa filmului condusă de regizorul Sergiu Ene, are experiență în domeniul regie, imagine, editare video și montaj. Are în protofoliu câteva documentare realizate.
A fost premiată la Festivalul de Film Documentar – Cronograf 2014 cu locul I şi Trofeul Secţiunii Producţii TV Locale.
Fiți siguri că donația voastră va ajunge pe mâini bune, care vor ști să o folosească pentru a scoate un produs cinematografic bun, demn de marele ecran.disclaimer Arta si cultura