Doar cei inițiați în ale muzicii percep cu adevărat ce sacrificii se ascunde în spatele vocației de pianist. Diana Voronetskaya este o tânără studentă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), iar grație performanțelor sale, a fost angajată să-și urmeze vocația la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Partea curioasă a poveștii sale este că în timpul liber, face modeling. Având doar 18 de ani, a reușit să cucerească victoria la numeroase concursuri naționale și internaționale. „Doar muncind putem ajunge cu adevărat cunoscuți și apreciați”, spune frumoasa pianistă. Vă invităm să o cunoașteți într-un interviu.

Dragă Diana, permite-ne să începem acest interviu prin a călători în timp, până la momentul în care ai înțeles că muzica și mai ales dragostea pentru pian aveau să îți marcheze destinul. Dacă ar fi să te întorci în trecut, ai face aceeași alegere?

Dacă m-aș întoarce la momentul când am ales calea muzicii, nu mi-aș schimba decizia. În copilarie am avut mai multe hobby-uri, ca dansurile, pictura, teatrul. Am jucat și în echipa de waterpolo feminin.

21175394_853688644805808_2081853436_n

Presupun că ai parcurs o cale destul de grea, pentru ca astăzi să devii pianistă la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Vorbește-ne despre acest drum și despre succesele care te fac să fii mândră de meseria aleasă.

Probabil pentru toate succesele mele am și ajuns în vizorul F. N. „Serghei Luchevici” . Printre cele mai importante realizări sunt:

Premiul Mare la concursul internațional „F. Chopin”’ , Bacău, România, în 2016. În 2017, am cântat cu orchestra Filarmonicii „Mihai Jora”, din Bacău;

Locul I la concursul internațional „Carl Filtsch”, Sibiu, România;

Finalistă la concursul internațional „Lira de aur” Suceava, România.

Vocația de artist și mai ales de instrumentist nu e nici pe departe apreciată la justa valoare în RM. Cum reușești să reziști cheltuielilor, ținând cont de faptul că atâția tineri aleg să își construiască viitorul departe de hotarele țării?

21208613_853688558139150_1654689959_nÎn prezent muncesc la perfecționarea profesională, am lăsat banii pe planul doi. Mă ajută părinții. Mai cânt la biserică, iau bursa și astfel mă descurc. În plan am și să plec peste hotarele țării, pentru noi experiențe.

Care e partea nevăzută a job-ului de pianist? Intuiesc că, la fel ca în balet, a trebuit să faci și niște sacrificii fizice…

Desigur, spatele este cea mai problematică zonă pentru pianiști. Totuși, în muzică, puterea psihologică este mai importantă decât cea fizică. Dacă mental ești OK, atunci nu mai e nici o problemă!

Afară de muzică, faci modeling. Vorbește-ne despre cum ai ajuns în această industrie și în ce proiecte ai reușit să te implici.

Modelingul este pe ultimul plan. De obicei, am fost aleasă la agenții și la diferite shooting-uri grație pozelor publicate pe rețelele sociale.

21208995_853688498139156_1566599914_n

Ce activități și trucuri îți permit să te afli mereu în formă la capitolul imagine? Acesta e și un aspect important din cariera ta scenică.

Mă străduiesc să ajung cât mai des sala de forță. De asemenea, practic înotul. Timpul liber e în afara pianului: am grijă de imagine și mișcarea scenică.

cats

Cine sunt oamenii cărora ai dori să le mulțumești pentru sprijin, în calea ta spre succes?

În primul rând, desigur, este mama. Îi mulțumesc, de asemenea, domnului Anatolie Lapicus, care îmi este profesor și exemplu în viață. Le mulțumesc și prietenilor, care m-au susținut mereu.

Gândul scris are mare putere de materializare. Împărtășește cu noi una dintre marile tale aspirații pentru următorii câțiva ani. Muzică sau modeling?

Desigur muzica, deoarece doar muzica mă definește complet. Astfel îmi exprim gândurile și stările sufletești. Modelingul este un hobby pe care-l practic în timpul liber.

21175868_853688651472474_585063089_n

Te rugăm să lași un mesaj către toți tinerii îndrăgostiți de artă, care, la fel ca și tine, au preferat să rămână acasă, în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină.

Pe toți îndragostiții de artă, îi îndemn să continue această cale, care este una fascinantă și mereu plină de surprize și lucruri noi. Urez succes tuturor în ideile și scopurile lor. Doar muncind putem ajunge cu adevărat cunoscuți și apreciați.

21175680_853688628139143_44788491_n

Foto: arhiva personală, Marcel Badiu

Distribuie articolul: