În Moldova, oricine vrea să se angajeze are nevoie de o fluorografie. Asta, în timp ce țările Uniunii Europene nu mai vaccinează de ani buni copiii la naștere împotriva tuberculozei.

Bacteriologul german Robert Koch a descoperit bacilul care provoacă această maladie pe… 24 martie 1882. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în 1993 tuberculoza drept epidemie mondială.

Săptămâna trecută, comunitatea internațională a marcat Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei. în Moldova, astfel de zile se marchează doar la nivel oficial, pentru că numărul bolnavilor nu se îmbunătățește de la un an la altul.

Deoarece suntem cea mai săracă țară din Europa, nu e de mirare ca boala sărăciei, cum este numită tuberculoza, să fie ca la ea acasă. Așa că morbiditatea generală prin tuberculoză (rata îmbolnăvirilor, n.r.) în Moldova este de aproape trei ori mai mare decât media pe ţările din Europa.

Moldova, „țară focar de infecție”

Anul trecut, Lidia B. a plecat să-și viziteze în Grecia fiica care tocmai născuse. Fiind medic de profesie, a fost surprinsă să afle că în maternitate copiilor nu li se fac vaccinuri împotriva tuberculozei. „Am insistat să i se facă acest vaccin copilului, la care medicii ne-au răspuns că la ei nu există tuberculoză și că primul vaccin se face la 7 ani”, povestește femeia.

Până la urmă, pentru a avea acest vaccin, părinții au fost nevoiți să scrie o cerere, motivând că „pleacă într-o țară care este focar de infecție”…

Lidia spune că nu doar în Grecia e așa, ci și în Cehia. „în aceste țări europene mai că nu există statistici referitoare la tuberculoză, nu se face diagnostic preventiv. Nu au nici clinici sau medici specializați, iar maladia este abordată ca o boală oarecare, numai când pacientul apelează la medic.”

în Moldova însă, situația e alta. între 2001-2005 a fost aprobată și pusă în aplicare Strategia în baza programului DOTS (tratament de scurtă durată cu supraveghere directă), menită să reducă numărul de îmbolnăviri.

Iar în decembrie 2010, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul Naţional de Control al Tuberculozei pentru perioada 2011-2015. Astfel, polițele obligatorii trebuie să asigure medicamente gratuite tuturor bolnavilor de TBC.

Statistici alarmante

Nicolae Nalivaico, vicedirectorul Institutului Ftiziopulmonologic, afirmă că în decursul anilor 1990-2002 situaţia epidemică a tuberculozei în Republica Moldova s-a agravat. „Morbiditatea generală prin tuberculoză s-a dublat, constituind 83,6 cazuri în anul 2002, faţă de 39,2 cazuri la o sută de mii de locuitori în anul 1990.”

Medicul mai spune că în acești 12 ani, numărul de decesuri datorate tuberculozei a crescut aproape de 3,7 ori. Valoarea cea mai înaltă a mortalităţii prin tuberculoză a fost înregistrată în anul 2000 — 16,9 de decese la 100 000 de locuitori.

Sărăcia și pușcăria, „părintele” TBC

Domnul doctor menționează că sporirea îmbolnăvirilor de tuberculoză este cauzată de mai mulți factori. „Traiul greu ar fi principala cauză, urmat de lacunele sistemului de sănătate, apoi finanţarea insuficientă (la un nivel de numai circa 15%) a programelor naţionale de control al tuberculozei, utilizarea metodelor învechite de diagnostic şi tratament. Toate aceste cauze sunt sinonime cu sărăcia…”

Doctorul Nalivaico afirmă că un focar de tuberculoză îl constituie pușcăriile. „Condiţiile insuportabile de detenţie, lipsa acută de medicamente antituberculoase, subalimentarea cronică erau un real pericol epidemic pentru deținuții din Republica Moldova.”

Tuberculoza la femei

O treime din bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova o constituie femeile. „Femeile sunt în continuare mai vulnerabile în faţa maladiilor, din cauza persistenţei inegalităţilor sociale”, atrage atenția medicul.

„Din păcate, sunt cazuri când femeia nu se protejează, nu merge la medic regulat. Spre deosebire de bărbați, care care se îmbolnăvesc mai des de tuberculoză pulmonară, ele sunt supuse riscului de a se îmbolnăvi de tuberculoză genitală”, avertizează specialista.

Tuberculoza genitală are o latenţă de mai mulţi ani, iar simptomele pot să lipsească în formele latente. De obicei, acestea simptome sunt ușoare și se limitează la stare de oboseală, indispoziţie, pierdere în greutate și tulburări menstruale. „Majoritatea femeilor nu se îngrijorează și, cu speranța că va trece, nu se adresează medicului.”

în prezent, o treime din populaţia planetei suferă de tuberculoză. Mai multe ţări marchează Ziua mondială a luptei împotriva acestei maladii, pentru a atrage atenţia asupra proporţiilor răspândirii, dar şi pentru a informa populaţia despre măsurile de prevenire şi tratare a bolii. Anual, din cauza tuberculozei mor aproximativ două milioane de oameni.

Distribuie articolul: