La fiecare 5 secunde, în lume, un copil mai mic de 10 ani moare din cauza foamei. Raportul „World Food Reportˮ al ONU pentru Alimentație și Agricultură, necontestat până astăzi, arată că, la etapa actuală de dezvoltare, agricultura mondială ar putea hrăni în regim normal (cu 2200 kilocalorii pe zi și per adult în zonele temperate) 12 miliarde de oameni, adică aproape dublul populației mondiale de astăzi. Totuși, avem oameni care mor de foame? De ce? Problema nu mai constă, ca în trecut, în insuficiența de produse alimentare, ci în imposibilitatea, pentru milioane de oameni, de a accede la mâncare.

Jean Ziegler, sociolog, fost referent la ONU, autorul cărții „Căile speranței”, editura Seuil, 2016, a făcut dezvăluiri tulburătoare într-un interviu pentru publicația BibliObs. Sociologul elvețian spune că foametea în lume e o alegere de fapt.

jean-ziegler-2

Nu sunt motive reale ca ea să existe. Potrivit lui, suntem martorii unui „regim canibal mondial”, un regim care devorează intenționat oamenii săraci, îi ucide:

„Între 2000 și 2008 eu am fost primul referent special al ONU pe probleme legate de dreptul la alimentare. Mecanismele responsabile de masacrul cotidian al foamei sunt multiple. Printre primele cauze figurează speculațiile cu produsele alimentare la bursă…În ghetourile urbane din toată lumea, unde, conform estimărilor Băncii Mondiale, trăiesc 1,1 miliarde de oameni, adică 1 persoană din 7, și unde o mamă trebuie să cumpere cu foarte puțini bani hrana cotidiană pentru copiii ei explozia prețului orezului, a porumbului sau a grâului provoacă catastrofe. Acea mamă nu e în stare să cumpere suficientă mâncare, copiilor li se epuizează forțele, se îmbolnăvesc și mor.”

Bolile subalimentației devastează slums-urile din KarishiPakistan, favelas-urile din São Paolo (Brazilia), gunoiștile publice din Filipine. 

„În fiecare țară civilizată există o lege cu privire la bursă. E suficient să revizuim aceste legi și să adăugăm în ele un singur articol: „Se interzice orice operație speculativă cu alimentele de bază – orez, porumb, grâu, inițiată de un actor care nu este nici producător, nici consumatorˮ. Aceste trei produse alimentare acoperă 75% din consumul (alimentar) mondial”, explică Jean Ziegler.

Citiți interviul în întregime pe platzforma.md.

Distribuie articolul: