Simte, trăiește și respiră din pictură. Anastasia Railean, o tânără din Chișinău poate face minuni cu o singură pensulă și câteva culori. Este elevă la Liceul Teoretic „Gherghe Asachi”, iar de curând numele ei a apărut și printre autorii unei cărți.

De mai bine de șase ani desenează profesional. Arta de a picta, însă a captat-o încă de mică:

Defapt, pasiunea mea pentru pictură a început încă decând am făcut primii pași. Bineînțeles că, atunci ca și orice alt copil, făceam doar „schimonoseli” inocente, dar când am crescut am înțeles că sunt destul de princepută într-ale picturii. De aceea, am decis împreună cu mama mea, să nu ratez șansa de a-mi dezvolta capacitățile artistice. În scurt timp am fost înscrisă la Școala de Arte Plastice „Al. Sciusev”, loc în care m-am dezvoltat atât intelectual, cât și moral.

image-11-09-16-08-59

Astăzi, poate afirma cu tărie că pictura reprezintă mai mult decât un hobby. Chiar și așa, Anastasia mai are și alte pasiuni.

Pot spune că sunt o fire artistică. Ador tot ce este creat de om, cu propriile mâini. Îmi place mult să experimentez, să încerc ceva deosebit și nou. Pe lângă darul de a picta, obișnuisc să mai confecționez diverse accesorii, precum cercei, pandative, brățări, dar și obiecte de decor. Asta îmi oferă o doză de satisfacție în plus.

Pentru mine, acest simplu cuvânt- pictura înseamnă foarte mult. Aș putea spune că face parte din mine și din ceea ce sunt eu. La moment pictez mai rar, așa cum mă axez mai mult pe desenul grafic și schițe. Atunci când o fac, însă mă inspir din poveștile populare sau miturile antice.

Deși se spune că oamenii de artă nu sunt mari cunoscători de științe exacte, Anastasia demonstrează contrariul.

Chiar dacă pare a fi un paradox, îmi plac științele exacte. Ba mai mult, încerc să le îmbin și cu pictura. Niciodată nu este rău să cunoști și să posezi mai multe domenii. Cred că ele mă vor ajuta să-mi asigur, poate un loc de muncă pe viitor.

image-11-09-16-08-59-2

Muncește mult, fapt care a dat și roade. Așa se face că tânără a participat, de curând la crearea și conceperea unei cărți cu tematică psihologică. În rol de ilustratoare, spune că s-a simțit mai  mult decât minunat.

Ilustrarea cărții a fost prima mea experiență de acest gen din domeniu. Pe parcursul întregului proces am fost foarte entuziasmată. M-am ales și cu o mulțime de sfaturi utile și am colaborat cu numeroase persoane, fiecare inedită în felul său. Rezultatul final a fost unul de-a dreptul uimitor. Chiar dacă cunoșteam lucrările ce vor fi plasate în carte, am fost foarte surprinsă când le-am văzut cu propriii ochi. Este un succes, dar și o mândrie pentru mine.

Se vede un arhitect de succes și nu exclude că acest vis va deveni  într-o zi realitate. Până atunci, Anastasia lucrează la propria perfecționare, pentru a demonstra lumii întregi, dar și sie însăși că… se poate!

Am planuri mari de viitor. Realizarea lor, însă o voi începe atunci când voi termina studiile liceale. Aș vrea să-mi încerc norocul și să aplic la o Facultate de Arhitectură. Nu am decis, încă dacă o voi face în țară sau în străinătate. Știu doar că toate capacitățile pe care le-am deprins în pictură îmi vor oferi un avantaj enorm în posibila mea carieră de arhitect.

image-11-09-16-08-59-3

Foto: arhivă perosonală