După un accident care a lăsat-o imobilizată pentru toată viaţă, Oxana Caracula este în căutarea unui loc de muncă de câțiva ani. Până acum, a primit doar refuzuri sau promisiuni deşarte din partea angajatorilor. La cei 31 de ani, unicul job al Oxanei a fost plătit cu doar 100 de lei. Tânăra a lucrat fără a i se elibera un carnet de muncă. În rest, este nevoită să se descurce cu un venit din indemnizaţia de 137 de lei, pe care o primeşte de la stat. De cât timp eşti în căutarea unui loc de muncă?
Îmi caut de lucru de vreo cinci ani. Pe când aveam şaptesprezece ani, am avut un accident foarte grav, după care mi-au trebuit câţiva ani ca să mă recuperez. Am rămas imobilizată. La început, unii medici nu-mi dădeau şanse de viaţă. Am avut o intervenție la cap şi am rămas pe viaţă cu o dizabilitate locomotorie. Sunt în căutarea unui loc de muncă, dar oriunde apelez, fie primesc refuzuri, fie nu se găsesc oferte.

Unde te-ai adresat până acum şi cum reacționează de obicei angajatorii?
Cu doi ani în urmă, m-am adresat pentru prima dată la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu oficiul în sectorul Botanica. Însă, ei mi-au răspuns că persoanele cu dizabilităţi nu sunt luate la evidenţă, pentru că nu se găsesc locuri de muncă pentru ei. Peste un an, am hătărât să mă adresez din nou după ajutor, de această dată la oficiul din sectorul Centru al capitalei. Aici, aceeaşi poveste: mi s-a refuzat orice ofertă.

 

Printre altele, m-au întrebat ce pot să lucrez, ce lucru mi-aş dori să am? Le-am zis că pot să fac lucrări manuale, care nu implică deplasarea, dar până la urmă, nu mi s-a oferit asistență. Am apelat la câteva asociaţii pentru persoanelor cu dizabilităţi, aici nu primeam refuzuri, în schimb, îmi spuneau că nu sunt oferte, că vor ţine cont de solicitarea mea, că imediat cum apare ceva, mă vor contacta. La vârsta mea, am reuşit să lucrez doar o singură dată: realizam sondaje de opinie prin telefon. Însă, nu era un job legal, mi s-a achitat doar 100 de lei, deşi la început mi-au promis 600 lei. Din această cauză am renunţat.

Care sunt sursele tale de existenţă, cine te ajută financiar?
Locuiesc împreună cu părinţii şi ei mă susţin financiar. Primesc o indemnizaţie de la stat, în valoare de 137 de lei. Cum poţi să trăieşti cu aceşti bani? Eu nu beneficiez măcăr de o pensie socială, pentru că aceasta se alocă când ai o vechime de muncă, de minim trei ani. De unde pot să am eu vechime de muncă? De curând, şi tatălui meu i-au dat grad de invaliditate, iar unica persoană care aduce bani în casă, rămâne mama.

 

Ai reuşit să finalizezi studiile, cu ce te ocupi acum?
Foarte multă vreme am stat singură, părinţii erau la serviciu, iar eu rămâneam acasă. Acum, deja m-am obişnuit. Ani la rând, m-am recuperat după traumele pe care le-am avut. Eram în clasa a XI-ea când am avut acel accident, iar după asta, am reuşit să-mi iau o diplomă, care confirmă că am absolvit zece clase. Mai departe, n-am mai mers la studii.

Mulţi dintre foştii prieteni mi-au întors spatele. Dacă la început mă mai vizitau, după accident apăreau tot mai rar şi mai rar. Ţin minte medicul i-a spus unui prieten, care venise să mă viziteze”degeaba vii, ea oricum n-o să mai meargă niciodată!” Din casă ies foarte rar, sunt multe scări fără rampe.

Ce îţi doreşti cel mai mult?
M-aș mulţumi și cun un salariu de 1500 de lei. Totodată, consider că am fost lipsită pe nedrept de pensia de invaliditate. Nu-mi pare corect să am doar o indemnizaţie de 137 de lei. Mă gândesc cu groază ce se va întâmpla când părinţii nu vor mai putea lucra.

Dragi angajatori revista online pentruea.md vine cu rugămintea de a susţine tînăra, după posibilitate, prin ai oferi un loc de muncă de care aceasta are mare nevoie! Faceţi un bine de Crăciun pentru oamenii care merită!

Potrivit Raportul Naţional de Dezvoltare Umană pentru anii 2010-2011, în 2009, doar 11.4% din persoanele cu dizabilităţi au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Acelaşi raport arată că aceste persoane sunt expuse unui risc mai mare de sărăcie persistentă, deţinând o rată de 22,%, faţă de 17% din familiile cu fără o persoană cu dizabilităţi.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în 2010, s-au înregistrat 535 de persoane cu nevoi speciale, care au solicitat un loc de muncă. Doar 15% dintre aceştia au reuşit să se angajeze. Asta deşi conform prevederilor Codului Muncii, persoanele cu dizabilităţi au dreptul să muncească şi să acumuleze venituri, la fel ca şi ceilalţi cetăţeni. Datele oficiale arătau în ianuarie 2012 în Moldova locuiesc circa 180 de mii de cu dizabilităţi.

 

Acest interviu este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Distribuie articolul: