Tot mai multe femei se întreabă despre ce vârstă li se potrivește cel mai bine pentru graviditate, dar și despre ce investigații trebuie să facă, înainte de a deveni însărcinate. Despre acestea, dar și alte detalii, ne povestește Zinaida Sârbu, medic-obstetrician, invitată, zilele trecute, la un interviu pentru portalul UNIMEDIA.

Am întrebat-o pe Zinaida Sârbu despre ce vârstă e cea mai recomandată, pentru femeile care vor să conceapă un copil, iar aceasta ne-a declarat: ”Diferite sunt părerile. Dacă începem cu vârsta de la 20 și până la 30 de ani, la copii se întâlnesc cel mai rar malformațiile congenitale. După 30 de ani, riscul apariției de malformașii genetice se mărește. Dar cel mai pronunțat se mărește după 40 de ani. De aceea, fiecare femeie trebuie să-și aleagă vârsta potrivită.”

Specialista consideră că ”fiind mai tânără, femeia este mai sănătoasă, iar sarcina decurge mai ușor. Se recomandă ca femeia să se facă gravidă imediat ce-și începe viața sexuală. Pe parcursul vieții, mai apar patologii extra-genitale care, ulterior, complică decurgerea sarcinii. Nu contează atât vârsta, cât patologiile acumulate pe parcursul vieții. La acestea, se adaugă riscurile genetice, chiar dacă astăzi există metode care îl pot identifica. Dacă acest risc se produce, sarcina se întrerupe, la indicația medicului.”

Mediul-obstetrician a remarcat faptul că în RM, tot mai multe cupluri se adresează la doctori, atunci când își planifică nașterea unui copil. ”Dacă, 10 ani în urmă, la medic nu se adresau pur pentru a deveni gravide și ce ar trebui să facă, astăzi, din ce în ce mai multe cupluri se adresează la medic înainte de a surveni o sarcină și asta e corect, deoarece cunoașterea patologiilor până la graviditate poate duce la luarea de măsuri de tratament a acestor patologii, care sunt contraindicate pe parcursul sarcinii. Acutizarea acestor boli, în sarcină, ar face mari probleme. În ultimul timp, se adresează chiar foarte multe cupluri anume pentru că vor dă devină părinți. Este foarte îmbucurător acest lucru”, mărturisește Zinaida Sârbu.

Înainte de a concepe un copil, însă, Zinaida Sârbu recomandă efectuarea unor analize medicale: ”sunt niște investigații obligatorii, care din de identificarea unui grup de infecții care provoacă malvormații copilului. Este foarte bine de știut care din ele sunt pozitive și trebuie tratate înainte de sarcină. Într-al doilea rând, facem un teste la compatibilitatea imunologică și cam atât.”

”Ecografiile, au și ele un loc aparte în Republica Moldova. Nu știu de ce toți cred că dacă vor merge la ultrasonograf, vor afla tot. Sunt niște lucruri pe care trebuie să le cunoaștem: ultrasonografia se face la indicațțile medicului, cele mai necesare și obiective fiind la 11-12 săptămâni de la sarcină, pentru a depista unele malformații congenitale; ulterior – la 20-21 de săptămâni și în rest, la necesitate”, mai adaugă specialista.

Foto: www.sheknows.com, baby-toddler-club.coles.com.au, arhiva personală

Distribuie articolul: