Mădălina Crețu are 13 ani, un blog de administrat, multe idei și o mică afacere deja pe roate. Fetița învață de sine stătător tehnici de vânzări, metode de promovare și tot ce înseamnă să fii antreprenor în adevăratul sens al cuvântului. Mădălina își câștigă singură banii de buzunar din bijuteriile handmade și-și administrează site-ul personal unde-și prezintă creațiile sale, relatează timpul.md.

Mica antreprenoare a pornit totul prin joc

„Într-un an, de ziua mea, am primit cadou mai multe seturi de bijuterii din mărgelușe și atunci am început să confecționez bijuterii pentru mine, pentru mama, pentru tata. Le făceam cadou. Apoi mi-a venit ideea să le vând. Am fost invitată la o expoziție, un târg unde am vândut primele bijuterii confecționate. Așa mi-am dat seama că aceasta este o oportunitate de a avea propriul meu profit din ceea ce fac”, își amintește tânăra antreprenoare.

Mama fetei, Veronica Crețu povestește pentru sursa citată că fetița avea mai multe pasiuni încă de mică. A făcut și dans, și muzică, iar părinții au ajutat-o să aleagă singură ceea ce îi este mia aproape de suflet. îi aduce satisfacăie și realizează cu multă plăcere. „Partea care a favorizat-o pe Mădălina în comparație cu alți copii este că noi, ca părinți, ne-am dat seama că orice vocație a ei trebuie susținută”, declară Veronica.

Colegii – primii cumpărători
Primii cumpărători ai obiectelor confecționate de Mădălina au fost chiar colegii de clasă. După ce purta la școală accesoriile confecționate de ea, colegii o rugau să le facă și lor. Părinții fetei nu au timp să o ajute, așa că mica antreprenoare face totul de una singură și îi reușește de minune. Mama ei este juriul numărul ea, Mădălina consultând-o după fiecare bijuterie finalizată. “Toate chestiile le face singură, eu n-am timp s-o ajut, am o agendă foarte încărcată, dar când îmi arată un obiect nou confecționat îi spun părerea mea și o întreb ce fel de mesaj vrea să transmită prin el. Eu o provoc să gândească mai profund asupra obiectelor pe care le face”, subliniază Veronica Crețu, mama tinerei antreprenoare care de curând a participat la atelierul de lucru „Împreună creștem business la puterea feminin” coordonat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderi Mici și Mijlocii unde Mădălina le-a vorbit femeilor despre business-ul autohton, despre mica ei afacere.

Caută cele mai bune prețuri la materia primă și negociază cu furnizorii

Blogul personal este platforma unde Mădălina, pe lângă lucrările pe care le face, prezintă cu fotografii master class-uri de realizarea a diferitor accesorii handmade. Materia primă o cumpără singură, pe banii câștigați din vânzarea bijuteriilor. Mai mult, mica antreprenoare ia bani cu împrumut de la părinți, în cazul în care nu-i ajunge ceva pentru ideile sale.

„Ea se împrumută, ia la procent bani de la noi și restituie înapoi. Tata este banca la care ea depune banii și are depozit. Și când are nevoie îi ia de la tata. N-am mers la bancă să-i deschidem cont, încă nu este momentul, dar exersăm elemente de depozit, bancă, cash, dobândă. Punem în practică încetul cu încetul elemente pe care le face un antreprenor adevărat: materie primă, furnizor, client, promovare, imagine, vizibilitate. Aceasta o ajută să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale. Ea se ocupă de toate, de la procurarea materiei prime la vânzarea produsului finit”, menționează Veronica Crețu pentru timpul.md.

Întrebată fiind, ce-a făcut cu primii bănuți adunați, copila a răspuns: „Anul trecut am adunat bani, o mie de lei, și mi-am luat o tabletă. Iar cu banii pe care-i voi aduna primăvara aceasta vreau să-mi iau un skateboard. Cât privește viitorul, adolescenta este hotărâtă să-și valorifice abilitățile antreprenoriale, dar și creativitate pentru a deveni un cunoscut designer vestimentar.

Sursa: Timpul.md

Foto: facebook, cretu.md 

Distribuie articolul: