S-a cățărat pe copaci ca să-i surprindă pe Brad Pitt și Angelina Jolie în timp ce își alegeau un iaht în Italia. Și ei nu sunt singurele staruri surprinse de obiectivul aparatului foto al lui Adrian Justin, care era pe atunci paparazzo. Îndeletnicirea pe care o iubea îi aducea satisfacție și bani, dar tot ea i-a jucat festa. Adrian a fost impus să se întoarcă acasă. Citiți povestea tânărului fotograf, talentat şi înnebunit de frumos mai jos, și aflați de ce nu își dorește să fie paparazzo în Moldova? DRUMUL SPRE FOTOGRAFIE
Când a făcut majoratul, Adrian a părăsit țara natală și s-a mutat În nordul Italiei. La 20 de ani mama i-a făcut un cadou deosebit, care i-a determinat formarea profesională “Mi s-a dăruit un aparat foto cu film, primul aparat profesionist pe care l-am avut și care costa în jur de 700 euro. Era o valoare. Nici prin cap nu-mi putea trece ca un aparat foto poate să coste atât de mult”. La început fotografia era doar un hobby, apoi s-a angajat la un fotograf mai în vârstă, iar acela a îndrăgit ce face baiatul și l-a încurajat să încerce să se angajeze undeva ca fotograf.

Peste un an, Adrian Justin, lucra deja într-un tabloid italiana CHI în calitate de paparazzo. El făcea poze nu doar vedetelor, ci și unor soții de milionari, care își bănuiau consorții de infidelitate, deoarece compania presta și servicii de detectiv.

Anume din cauza că trebuia să fileze/urmărească persoane importante s-a trezit, ulterior, cu poliția la ușă. “Aveam 23 de ani pe atunci. Eram în Elveția, într-o localitate la graniță cu orașelul din Nordul Italiei în care locuiam. Am facut mai multe poze unei doamne. Nu știam cine este ea. De fapt, nouă niciodată nu ni se dezvăluia identitatea persoanei care urma să îi facem fotografii pe ascuns. Venea doar comanda unde trebuie să fim, la ce oră și ce să fotografiem. Niciodată nu salvam fotografiile decât pe notebook-ul de la serviciu. De atunci nu am nici o fotografie păstrată. Aceasta era stipulat în contractul pe care îl încheiasem cu fima din Italia. Puteam lua și 1000 de euro pe fotografie și fotografiam în toata Europa”. 

POVESTEA DE SFÂRŞIT DAR… ÎNCEPUT
Ceea ce s-a întâmplat în momentul în care garda de corp al acelei doamnei l-au zărit, a fost pentru el o experiență mai puțin plăcută. Ei i-au pus aparatul de fotografiat într-un sac și i l-au stricat de pamânt. Iar a doua zi la ușa lui s-a ivit poliția, care l-a anunțat că trebuie să plece din Italia. S-a încăpățânat să nu să se supănă. În final, a fost impus să părăseasăc ţara. În perioada aceea autorităţile italiene urmăreau mai mulţi paparazzi deoarece în ţară nu se permitea să fie practicată aşa gen de fotografie.

Odată ieşit din ţară i s-a aplicat interdicția ca timp de cinci ani să nu poată intra pe teritoriul UE. “Nu mi-au explicat prea multe, doar au spus că am fotografiat ceea ce nu trebuia”.

EXISTĂ VIAŢĂ DUPĂ ITALIA?
Astfel, în 2004 a ajuns din nou în Moldova.”Să faci parte din tagma fotografilor paparazzi nu este atât de uşor. Şi ei se împart în profesioniști şi mai puţin buni. Un paparazzo bun înseamna cel care are minim zece costume, este invitat la toate petrecerile mondene și face parte din înalta societate ori are relaţiile corespunzătoare ca să fie invitat. Are cel puţin două maşini, una din ele trebuie să fie decapotabilă şi să dețină și un motor. Iar aparatele de fotografiat pe care le au costă minim șapte mii de euro. Ei sunt echipaţi cu dispozitive speciale pentru a se căţăra pe copaci, pentru a face fotografii bune. Nu toate pozele pot fi vândute, doar cele mai bune”.

“NUNŢILE , LA MOLDOVA NUNŢILE”
Adrian ne spune că atunci când lucra ca paparazzo câștiga în două zile cât moldovenii făceau într-o lună, dar şi riscul era pe măsură. De cele mai multe ori nu lucra singur, avea un partener din Ucraina. Astăzi, Adrian Justin este unul din puţinii fotografi de la noi care imortalizează emoţiile la nunţi şi nu plimbatul florilor pe la monumente. Face poze şi pe pelicule care sunt unice prin calitatea lor.

“Eu știu că sunt responsabil de amintiri. De aceea, dau vreo 50 de întrebări înainte de a accepta o ofertă să merg să fac fotografii la o nuntă. Știu că fiecare client are propria părere când vine vorba de fotografii, dar puțini înțeleg că momentele speciale trebuie fotografiate atunci când ele se produc și nu să fie repetate sau mimate. Au fost și cazuri când unii oameni se indispuneau pentru ca își vedeau emoția în fotografie, unora chiar nu le plăcea. Și nu înteleg, nici în ruptul capului, de ce la noi, la moldoveni, mirii merg, neaparat, să facă fotografii în parcurile cu plată, în locul în care toată lumea merge, pe când astăzi avem o groază de platouri de filmare fără a plăti acei bani”.

Acum Adrian se mai specializează și pe fotografia de modeling, deși recunoaște că, în Moldova, de fapt nici nu există această industrie. La întrebarea de ce nu s-a facut paparazzo în Moldova el a răspuns zâmbind: “Cum să fiu paparazzi dacă vedetele noastre singure își fac poze în oglindă și le pun pe facebook, eu ce să mai fotografiez? Sau cel puţin nici nu există o cerere la astfel de fotografii, efectiv nu ai cui le vinde”.

Distribuie articolul: